Descargar terra baixa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,81 KB

 
Jacint Verdaguer 1845-1902.Gran poeta Renaixença,considerat la gran figura del romanticisme català.Aficionat a recollir i transcriure llegendes i rondalles. Crea un estil propi combinant elements populars i elements cultes.
Troba en la sensibilitat ROMàntica els elements per expressaar el seu temperament idealista, apassionat i rebel.En les seves obres trobem:el protagonisme de la natura, els mites i els símbols, la imaginació, la nostàlgia pel passat, el sentimentalisme, l'interès per la cultura popular, el nacionalisme..
P.èpica:creador dels poemes més importants de la literatura catalana que narren les proeses d'uns herois que s'enfronten a accions i fenòmens de caràcter extraordinari
Atlàntida(1877)enfonsament d'un continent llegendari que hauria existit a l'Atlàntic.Personatges principals:heroi Hèrcules, el qual s'enfronta als atlans, i Hesperis, que mor veient com desapareix el gran continent
Canigó:explica l'orígen mític i llegendari de Catalunya.Any 1000 Pirineu, narra els amors del cavaller Gentil, encisat per la fada de Flordeneu, transformada en la pastora Griselda;les guerres de reconquesta contra els sarraïns, i per ultim la tasca religiosa dels moenstirs catalans medievals.Personatges historics(comte Guifré)p.Llegendaris(cavaller Gentil)p.Fantàstics(Flordeneu)
P.Lírica.Sacerdot que duïa vida mística(dedicada a la meditació i a la contemplació religiosa)i vida caritativa(ajudant als necessitats).Les seves obres tenen un caràcter religiós i patriòtic, destaquem:Idil·lis i cants místics, Flors de Calvari i Pàtria.Alguns poemes van ser musicats:el Virolai, Lo noi de la mare, La mort de l'escolà, l'Emigrant.
LLegendes i rondalles:sentia gran estimació per Catalunya i va renovar llegendes i rondalles, en prosa com Lo mariner de sant Pau, i en vers com Lo comte arnau.

Àngel Guimerà1845-1924.Dramaturg de la Renaixença més important de la literatura catalana del S.XIX. Caràcter ROMàntic per despertar emocions.Obres més importants: Mar i Cel(1888)María Rosa(1894)Terra Baixa(1896) i la Filla del mar(1900).
Tragedia romantica:escrita en vers amb tol solemne.Ambientació història, acció situada en un passat llunyà. Fets de violència i passió, els conflictes se centren a l'interior de personatges singulars molt apassionats i idealitzats que es veuen obligats a enfrontar-se a unes forces superiors quan volen realitzar els seus sentiments.Final tràgic(Mar i Cel)
Drama ROMàntic:de caire realista escrit en prosa amb to natural i llengua coloquial.Tracta de fets quotidians i realistes.Sempre gira entorn de la possesió amorosa.
"Mar i Cel":tragèdia romantica escrita en vers que tracta de l'amor impossible entre Saïd, un corsari musulmà, i Blanca, una donzella cristiana, perque pertanyen a cultures i religions oposades.
"Terra Baixa"drama ROMàntic de caire realista escri en prosa que tracta de l'enfrontament entre dos mons:el mon pur de la terra alta, on Manelic pot mantenir intacta la seva bondat originaria, i el mon contaminat de la terra baixa, on Manelic es víctima de la tirana, l'engany i la corrupció.

Entradas relacionadas: