Descobriments del Renaixement

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,89 KB

 

Segle XVI

 1. Relació humanisme- Renaixement

 2. Renaixement a Itàlia

 3. Equiparació entre llatí i Llengües vulgars

 4. Evolució de les llengües en el Renaixement

 5. La situació de la llengua i la literatura catalana davant el Segle XVI:

  1. Situació política

  2. Llengua culte medievalitzada en Front de la llengua popular vital.

  3. La puixança de la literatura Castellana.

El Renaixement es fonamenta en L’humanisme, que és el corrent erudit i filósòfic del Renaixement, que prepara el terreny per a les arts i els grans Descobriments científics.


A Itàlia l’humanisme comporta el Redescobriment de les obres clàssiques perdudes, la reivindicació De l’obra de Plató i el seguiment de la gramàtica llatina com a Model. Això donarà fruit al Renaixement.


L’evolució del Renaixement té un Factor essencial en el plantejament de la qüestió de la llengua. Es Tracta d’equiparar la valoració i l’interès pel llatí i per Les llengües vulgars, aportat gramàtiques i seleccions d’autors Modèlics a l’italià, al francès al castellà i al portuguès.

El problema s’inicia amb la Introducció dels Trastamara el 1412. Llavors es perd molta Consciència lingüística i el català deixa de ser llengua oficial Al s. XVII. Si a més afegim la unitat dinàstica entre Castella i Aragó amb els Reis Catòlics i la política castellocéntrica amb Els reis de la casa d’Àustria, ens expliquem perquè L’aristocràcia es trasllada a la monarquia espanyola; i com que la Consolidació i la posada al dia ve d’àmbits cortesans la llengua Catalana no evolucionarà i tindrà una continuïtat medievalitzant.

El període que comença al s XVI és Una època de col·lapse de la quantitat i de la qualitat de la Literatura catalana. Es perd confiança en el català ja que Catalunya no s’adapta a la influencia castellana però tampoc té Voluntat per modernitzar el català.

La llengua i la lite del s XVI té un Aire d’antiguitat pel fet de seguir uns models ja superats. D’altra Banda trobem la vitalitat del català com a llengua del poble i D’aquí surt una lite popular i tradicional de molta importància.

La separació entre el nivell popular Oral i el culte escrit és uns dels problemes que explica la situació Crítica del català. El català escrit és una mala copia de la Llengua medieval. Al Segle XVI la lite castellana comença el Siglo De Oro i això debilitarà més al català.

Entradas relacionadas: