Descripció física i psicologica dels personatges la bogeria

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,47 KB

 


El Naturalisme:

ciència a la literatura.

És una vessant del Realisme i és fred , volen incorporar la ciència a la lit , això fa que els escriptors siguin estrictes i freds

La bogeria posa en qúestió el Naturalisme

Determinisme : és la teoria filósòfica i científica, segons la qual tots els esser humans estàn condicionats per les lleis de l’herència genètica ,social  i històrica. Anul·la la voluntat humana per poder superar-se 

Els personatges son gent amb problemes que viuen la cara fosca d’aquesta vida

Taine i compte van desenvolupar el positivisme mètode d’anàlisi de laboratori posem uns elements dins d’un medi observem com evolucinen i prenem nota.

El Modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del Segle XIX i al començament del Segle XX. En art, tot i que a Catalunya té un sentit molt més ampli, va tenir incidència sobretot en l’arquitectura i les arts decoratives.

Corrents ideològics

Regeneracionisme: L'art com a eina per transformar la realitat. L’artista s'oposava al conservadorisme de la burgesia. Va intentar, a partir de l'art, regenerar la societat cap a una ideologia progressista. Entenia l’art com un mitjà de canvi social.

L’Art per l’Art: L'art era el refugi de l’artista, la seva religió. Es tractava de recrear un món de bellesa i esteticisme.

Característiques del Modernisme:

  • Són l'afany per la musicalitat,
  • la presència de la natura, les al·lusions als sentits,
  • la recerca de la bellesa, sobretot a nivell formal, per fugir d'una realitat hostil.
  • L'artista es considera un bohemi que viu la veritable existència, la del plaer i la bellesa, lluny de les obligacions quotidianes que li imposa el sistema.

Narcís Oller : Pilar prim/La Bogeria

La Bogeria : 3 punts de vista que corren a càrrec de tres personatges secundaris

El prota: Serrallonga

1.Narrador(alter ego) : És un personatge que no té nom i que és l’encarregat de narrar els esdeveniments oller, el converteix en el seu ‘alter ego’oller es un escriptor sensible al sofriment humà el narrador també ho és li sap greu el procés que pateix el protag i no esta d’acord amb el metge Giberga.

2.Armegol amic íntim del narrador el qual  té l’interes de que conegui al serrallonga. La seva intenció és passar una estona entretinguda ,divertir-se.

Armengol no és malintencionat però no es pren Serrallonga seriosament no li veu transparència en les seves reaccions.

3.Prosper Giberga : Al principi era estudiant de medicina, després metge . Era fill del metge del poble de Serrallonga que havia  tractat amb tota la família Serrallonga

Ell aporta una visió determinista que confronta amb les del narrador , al narrador no li agarada Giberga per les seves afirmacions deshumanitzades i ell les argumenta com si fóssin veritats úniques. Giberga té raó i la resta estan equivocats

LA BOGERIA: veiem com Serrallonga és ridiculitzat humiliat, estafat, empresonat per l’acció dels que el rodegen . Les seves germanes li volen treure l’herencia i el porten  a tribunals perquè el declarin boig. Amb aquest panorama desolador acaba més malalt dek que estava morirà a un manicomi: ‘El Paradís’

Sorgeix d’una experiència personal mort d’un pacient al manicomi personatge absent (apareix molt poc) i és el motiu de converses dels altres personatges.

Protagonista :Daniel Serrallonga

La novel·la reflexiona :

Sobre els límits de la bogeria

El punt d’una persona que no és com la resta acaba tornant-se boja pel tracte dels demés.

Protagonista canvia d’ànims  amb rapidesa i sembla mes gran per que no vesteix com la resta amb 20 anys que té. Ja que pensa diferent. És un crítica social contra els manicomis.

Entradas relacionadas: