Diferencies entre Modernisme i noucentisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,21 KB

 

Joan maragall genere líric, moviment modernista a Catalunya

Maragall recull i esmena la tradició jocfloralesca de la renaixença, el romanticisme de verdaguer i el classicisme d’Alcover i de Costa i Llobera. Va ser el primer poeta clàssic del Segle XX.

Va néixer el 1860 a Barcelona en el si d’una família dedicada a la indústria tèxtil. Tot i qye durant un temps s’incorporà a l’empresa familiar , se’n va deslligar per estudiar la carrera de dret, més amb la intenció d’entrar en contacte amb el món intel·lectual que no pas per vocació. Així, va conèixer el catalanisme i el regeneracionisme, i s’interessa per les llengües europees sobretot alemany.

Un cop abandonada del tot l’advocacia, optà per la vida intel·lectual i es va incorporar a la vida social i política de Barcelona. Com a soci de l’Ateneu Barcelonès, conegué el món literari i artístic, i això va fer que des de 1893 fes un gir cap al catalanisme i el Modernisme. En la línia d’incidir directament en la vida social catalana, el 1909, Arran la setmana tràgica, va escriure dos articles clau per a la veu de Catalunya. Va morir Barcelona el 1911.

Obres

poesies

 oda a españa

 visions i cants

 elogi de la paraula

 les disperses

 Enllà


Josep carner(1884-1970)


Va néixer durant el Modernisme, però va créixer amb el noucentisme i el va representar.


Josep Carner va començar a publicar en diverses publicacions literàries als 12 anys, als 18 es llicencia en dret i als 20 en filosofia i lletres, als 22 triomfa amb el seu 3er recull de versos, als 26 ja es mestre en gai saber, als 27 ingressa a la secció filològica de l’institut de estudis catalans.

El 1920 guanyà unes oposicions de diplomàtic. Un any després abandonà Catalunya i acaba a París, al final de la guerra civil espanyola. Com a resultat de la guerra s’exilià a Mèxic i, més tard, a Brussel·les, allà ell morí.


Obres

 Els fruits saborosos = va impactar la crítica, fins el punt que començà a ser anomenat príncep dels poetes catalans.

 Auques i ventalls /

la paraula en el vent / època de plenitud.

 L’oreig entre les canyes. /

 Nabí

Carner fou un notable prosista. Cultivà el gènere teatral i el líric.


Entradas relacionadas:

Etiquetas:
barcelona vida depor amb per als