Diferències entre romanticisme i renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,84 KB

 

El romanticisme : Els ROMántics tenen una visió de la natura misteriosa i omnipotent, la natura es el motor de la vida, així com l'ánima expressará les imatges d'aquesta natura, El món de la raó desapareix perquè les forçes irracionals de la vida triomfen. Sutilitza la Imaginació, la intuició i el somni, El poeta geni i mesies, l'individualisme, la llibertat creadora i el sujectivisme. (Trenquen amb totes les normes métriques), Els ROMàntics valoren positivament les passions, els sentiments, els aspectes grotescos, les situacions escabroses i el primitivisme. Són uns nostálgics, el Romanticisme va potenciar l'esperit nacional.


EL ROMANTICISME ALS PAÏSOS CATALANA A Catalunya (Segle XVIII - XIX) el diari de Barcelona portará els moviments ROMántics europeus. -Al 1823 i 1824 va sortir la revista "l'Europea" que divulga l'esperit ROMàntic. -Al 1833 apareix la revista "El vapor", on es publica l'oda "La Pàtria" de Bonaventura Carles Aribau. -"La Pàtria" fou el primer poema ROMàntic en llengua catalana, i a la vegada, assenyala el punt de partida del moviment de la Renaixença.


LA RENAIXENÇA El terme Renaixença s'ha utilitzat tradicionalment per designar el moviment de recuperació literària i lingüística el 1833 i el 1877. El concepte de Renaixença també es vincula al sentiment nacional. Objectius: -Recuperar l'us de la llengua catalana promovent l'activitat literària. -Impulsar una literatura pròpia desvinculant-la dels models literaris castellans. -Fomentar el coneixemement de la història pròpia per reconstruir l'esplendor. -Crear institucions favorables a la recuiperació cultural i política de la nació catalana.


ELS JOCS FLORALS :Restaurats a l'any 1869 a l'ajuntament de Barcelona. Eren un certamen literari amb el propòsit de prestigiar la llengua catalana i la seva literatura davant la societat, per així estimular escriptors nous i difondre l'esperit de la Renaixença. Cada any donaven tres premis pel tema pátria, un altre pel tema religiòs i l'altre per la natura o amor. Qui guanyava tres vegadaes se l'anomenava Mestre en Gai Saber. Gràcies als jocs florals la llengua catalana es va instaurar.


Canigó : Conté 12 cants i un epíleg on s'inspira per el paisatge, llegendes populars i història que eli permet plasmar l'exaltada visió dels orígens de la pàtria catalana.En aquest poema confluyesen els tres grans temes de la poesia catalana ROMántica: la catalanitat, la religió i la natura.Argument: Gentil, fill del comte Tallaferro, un cavaller s'enamora de la pastora Grisdelda. Ell feià guardia militar, però fascinat per els misteris dels cims de Canigó abandona les seves obligacions militars per unir-se a la fada Flordeneu, amb aparença de la Griselda. L'abandonament de Gentil provoca la derrota de l'exèrcit cristíà i el seu oncle, el comte Guifré puja al Canigó i el mata.Tallaferro aconsegueix vèncer als moros i Guifré es penedeix del seu crim i es fa monjo. L'abat Oliva puja al cim seguit de monjos i guerrers, nobles i pagesos i planta la creu i les fades abandonen la muntanya.


ÀNGEL GUIMERÀ Les obres teatrals de Gumerà es distinguiexen tres etapes:
La primera etapa (1879-1890): la tragèdia realista.
Totes les obres daquesta etapa son redactades en vers i parla sobre temes històrics. Lobra més ben construïda i representativa daquesta època es Mar i Cel.
La segona etapa(1890-1900): introducció dels corrents realistes.
Les obres més importants de Guimerà son daquest període. En aquest període també sallunya del to tràgic de les obres anteriors i comença a escriure sobre fets quotidians, que el portaran a la redacció dels grans drames realistes en prosa. (María Rosa, terra Baixa i La filla del mar).
La tercera etapa(1901-1911): la conversió modernista.
Comença a escriure un seguit dobres teatrals modernistes, però sinteresa massa tard per aquesta nova tendència i mai va ser aceptat pels joves artistes bohemics barcelonins.

Entradas relacionadas: