Directori d'artistes i obres del teatre català

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,59 KB

 


Mercè rodoreda: Va tenir una formació autodidacta. La seva obra està relacionada amb els esdeveniments més importants de la seva vida i es pot identificar amb les tres etapes de la seva existència: Les obres de joventut: conjunt de cinc novel·les que posteriorment l’autora va rebutjar, amb l’excepció d’Aloma, una obra psicològica i simbòlica sobre l’amor i la infelicitat que Rodoreda va revisar al cap dels anys. L’etapa de maduresa: Va publicar vint-i-dos contes, va publicar l’obra que la va consagrar com a narradora, La plaça del diamant, explica la vida d’una noia d’origen popular, anomenada Natàlia. Descriu el procés de la maduresa de la protagonista seguint la tècnica del monòleg. També va escriure, El carrer de les camèlies, obra simbòlica, narra els anys difícil de la protagonista a la postguerra. L’última etapa: L’obra clau d’aquesta etapa és, Mirall trencat, història d’una família barcelonina que va des de el s XX fins després de la guerra, està narrada des de diverses òptiques( com un mirall trencat), i en un estil poètic i simbòlic.

Vocabulari: Escorcollar: Examinar minuciosament. Arc-làmpada:Arc que produeix llum.Remor:Soroll confús.Envolar:Enlairar.Udolant:Amb crits prolongats.Libúrnica: Nau Romana petita i lleugera.Atansar:Aproximar.


Joan oliver (1899-1986)

Joan oliver signava es seus poemes amb el pseudònim de Pere Quart, va patir les conseqüències de la situació que es vivia a la postguerra i no va poder a arribar a representar-se amb normalitat ni a connectar amb un públic ampli. Va reprendre en el teatre alguns dels temes de la seva poesia, com ara la crítica de la burgesia o temes bíblics. Producció teatral, La fam. Després de la Guerra Civil, el seu teatre va derivar a la comèdia psicològica, reflexiona sobre les relacions humanes a partir de la vida de 3 matrimonis en crisi

Llorenç Villalonga (1897- 1980)

Pertanyia a una família benestant de Mallorca. Va estudiar medicina i es va especialitzes en psiquiatria a París, on va interessar-se per la literatura francesa. Abans de la Guerra Civil escrivia en català i castellà. Les seves col·laboracions a la premsa anaven signades amb el pseudònim: Dhey. Durant la guerra es va afiliar a la Falange espanyola i es va enfrontar als intel·lectuals catalanistes de Mallorca. Després de la guerra, la seva obra iniciarà el camí de la idealització d’un món que desapareix. La major part de la seva producció literària (narrativa i teatre) es va publicar després de la guerra. Literatura basada en la pròpia experiència i influència per la novel·la psicològica, que se centrava més en la vida interior dels personatges que no en l’acció. Va crear un mon literari personal al voltant del mite de Bearn.

Entradas relacionadas: