A vos dona verge santa María figures retòriques

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,7 KB

 

  El misteri d’elx

·          ¿Que és el misteri d’Elx i el seu origen?

El misteri d’Elx es un text literari d’origen medieval del 1530  escrit en valencià amb un salm i alguns versos llatins, és relativament breu.

És un drama religiós cantat en el qual es conta la història de l’Assumpció de María als cels en cos i ànima.

Està dividit en dues parts:

En la primera(Vespra, que és el 14 d’Agost), María entra a l’Església acompanyada de Iacobe i Salomé, i també amb sis àngels els quals li permiteixen veure al seu fill en el cel amb el objectiu de que a l’hora de la seua mort estiguen els 12 apòstols amb ella.

Segona part: La Verge ha mort, i en aquesta part es celebra el soterrament de María, que és interromput per els jueus , els quals volen robar el seu cos i quan van a agafar-lo se’ls paralitzen les mans. I posteriorment baixa l’araceli que conté l’ànima de María, a continuació l’araceli munta, s’obri el cel novament i es corona a la Verge.

·          On i quan es desenvolupa?

La Festa d’Elx es representa en la Basílica Menor de Santa María d’Elx els dies 14 i 15 d’Agost, ininterrompudament des de temps medievals.

·          Mètrica

L’obra consta d’un total de 259 versos , apareixen distribuïts en estrofes de diferent mida . La forma més abundant que apareix a l’obra són les quartetes de versos octosíl·labs rimats d’aquesta forma: aabb.

També hi apareix un altra forma que és: versos decasíl·labs amb la rima: abab; també hi existeix un altre tipus que són els versos heptasíl·labs amb rima aabb i abab.

·          Alguns personatges:

Dimonis com Mascarar

María la Verge.

Jesús , el fill de María.

Apòstols, Iacobe i Salomé.

·          Altres característiques:

- Sols hi apareixen homes i els papers femenins són interpretats per xiquets, degut a la tradició medieval.

- Hi ha altres representacions semblants, una a Tarragona (S. XIV) i l’altra a València representada a la catedral (S. XIV).

-Com a altra curiositat, molts il·licitans creuen en una llegenda la qual conta, que una arca va arribar a les platges d’Elx amb la imatge de l’Assumpció (S.XVI).

Entradas relacionadas: