És quan dormo que hi veig clar tercera estrofa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,18 KB

 
J. V. FOIX: ÉS QUAN DORMO QUAN HI VEIG CLAR

Mètrica:
Tres estrofes de Déu versos heptasíl·labs (art menor). En cada estrofa hi ha primer un cadenat, després un creuat i acaba amb dos versos repetits. Rima perfecta o consonant (encara que visualment no ho sembli, com “sol” i “revolt”). Alternança de rima femenina i masculina. Pot semblar senzill, però està ben construït.
am = -ol/-olt
bf = -ata
cm = -ic
df = -era
em = -à/-ar
ff = -ina
L’esquema de rima és el següent:
a7m, bf, a, b, a, b, b, a, a, b
cm, df, c, d, c, d, d, c, c, d
em, ff, e, f, e, f, f, e, e, f
(subratllats perquè els dos versos de final de cada estrofa són els primers de la mateixa).

Estructura:
Cada estrofa és una part:
- A la primera estrofa Foix descriu l’escenari en què es mou, prop del mar, al Port de la Selva, festiu, vestit d’algues, or i escata; té comportaments inusuals entre els altres, ja que <<és quan plou que ballo sol>>.
- A la segona, fa caricatura d’ell
altres, ja que <<és quan plou que ballo sol>>.
- A la segona, fa caricatura d’ell mateix. Diu que es veu geperut quan riu al bassal de sota l’era. És aleshores que li és permesa la transgressió i copula amb la masovera (<<planto la meva bandera>>) o amb una agulla saquera mata el monstre, imatge que pot al·ludir també al <<monstre>> del feixisme que acabava de guanyar la guerra d’Espanya.
- La tercera estrofa està dominada per imatges relacionades amb el sexe femení: el cor d’una petxina, la font del comellar, el jaç de la salvatgina, etc.

Tema:Expressa l’alegria de viure, aquest viure en somnis, tot solitari. Explica accions d’alegria de viure. Els dos primers versos de la tercera estrofa ens donen la clau de tot el poma: la imaginació queda alliberada quan dorms i fa possible tota aquesta alegria vital.
En l’última part no només la imaginació, hi ha transformisme també en tota la natura.

Recursos literaris:
- Metàfores
- Imatges agosarades

Entradas relacionadas: