Els temples

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

 

6. Els temples 

El temple principal de la ciutat solia estar dedicat a la Tríade Capitolina (els déus Júpiter, Juno i Minerva) igual que el Capitoli de Roma, o bé al culte de l'emperador. Era l'edifici més destacat del fòrum, tant per la seva posició central com per la seva situació elevada. Al mateix fòrum solia haver altres, consagrats a diverses divinitats. Els primers temples romans van ser construïts seguint el model itàlic. S'aixequen sobre un podium, al qual s'accedeix per una escala frontal, que condueix a un porxo sostingut per columnes.

El porxo arrecera l'entrada a l'interior (cella) on solia haver-hi una imatge del déu. Aquesta estructura va ser modificada per la influència grega. Els constructors romans van intentar acostar-se al model grec.

El temple era considerat tant en la religió grega com en la romana la residència del déu i els homes no entraven a pregar-li. La seva monumentalitat del temple era exterior, expressada sobretot en la façana, oferia un fons digne del culte (oracions i sacrificis) que es realitzava a fora, principalment entorn de l'altar (ara), situat en general just davant l'edifici.

Exemples de temples son : el de Bàrcino (Barcelona) i d'Ausa (Vic).

Entradas relacionadas: