Enemics de tirant lo blanc

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,88 KB

 

Joanot Martorell - Cavaller provinent de la noblesa valenciana, nasqué 1405-1410 va morir al 1465. Cavaller de vida agitada, plena d'afers cavallerescos d'armes i bon coneixedor dels usos i costums de la cavalleria. Tenia tracte amb gent cortesa, perque va visitar les corts de França, Portugal, Nàpols i Anglaterra. Li interesava els afers militars eruropeus de la seva epocai tenia una visió molt humana i atrvida dels assumptes amorosos. Defensava molt el seus drets amb els enfrontaments. Si es sentia ofés per algú, el reptava a un enfrontamnt. Tenia un caracter belicós. Nomes dos importants, respecta a tirant, aquets enfrontaments amb Joan de Monpalau. 1437-1445. Pero aquest combat no es va arribar a celebrar. Va anar a Anglaterra per recorre a fer la batalla, pero no va poder. A Anglaterra va recollir bona part de la primera part de tirant, histora guillem de baroic = Relat angles de Warwik, festa del casament Anglaterra = Casament de Enric IV, expliacio de la llegenda de l'Ordre de la Garrotera = primera vegada a la literatura occidental. Segons Joanot Martorell el seu Cosí Monpalau havia celebrat bodes sordes amb la seva germana Damiata i havia després incomples el compromís adquirit. I la baralla es inevitable. ( A la novela son Diafebus i Estefania, i Titant i carmesina, els que es casen secretament, tot i que com a models cavallerescos reprecten el compromís amb honor. Un altre fet interesant es Joanot martorell i GonçAlbó , aquest fet es per una venda d'n castell , martorell no va veure resolta faborablement aquest conflicte i el va plasmar al seu llibreamb  el gegant que mor estúpidament de dolor i el seu germà es vençut per tirant i es rendeix. Martorell aprofita la experiencia per elavorar la seva obra.  Martorell mor i no pot acabar el llibre, Joan de Galba el va finalitzar. Tirant lo Blanc - novlea cortesana, psicologica, militar, amorosa i cavalleresca. Narra las aventures d'armes i d'amor del seu protagonista desde el moment que es fet cavaller fins la seva mort a terres bizantines. Tirant bé ideal = alliberar l'Imperi grec dels turcs. I ho aconsegueix. Aquest llibre es procedent de la observació de la realitat la imaginació, historia i literatura.

Cavalleresca: fets reals, personatges senten y padeixen, llocs geografics reals, y fets versemblants. Cavalleries: Mon imaginari, personatges reals o no, llocs inventats, i fets inventats. Tirant es una novela cavalleresca pero amb un punt de Realisme utòpic, es a dir, es una cosa real pero una mica variada, un exemple en la perdua de Constantioble que en Tirant fan fora al Turcs, pero en la realitat els turcs van guanyar la batalla


 El sentit de Tirant es revindicar els papers dels cavallers, perque joanot martorell fa una dedicació a la cavalleria," La cavalleria el millor mon". Aixo ho fa per la crisis dels cavallers en aquella epoca , a causa de que els pobles ya eren ciutats i per defensarlos es necessitaven exercits i ells ya no tenien un paper tan important, els cavallers. Un bon cavaller: Valentia, cortesia, generositat, fidelitat, honor, lleialtat,habilitat amb les armes i fort. En aquella epoca tots els cavalleres en la literatura eren invencibles pero Tirant va canviar aquesta visió, ensenyant que n cavaller podia ser derrotat. I també hi ha dos vegades en las que fa el ridícul en el llibre, quan es trenca la cama i mor a causa de una pulmonia. Humorisme: A l'escena que l'emperador persegueix una rata que no existeix per l'habitació de Carmesina, amb l'espasa en la ma. Sensualitat: En tot  el llibre surt reflexat, i una part es quan plaerdemavida, fa que tirant es fiqui al llit amb Carmesina. Relacions amoroses: Emperadriu i hipolit = secreta e incestuosa, perque son la mare de carmesina i el nebot de tirant. Plaerdemavida i el señor d'agramunt. La viuda reposada= s'enamora de tirant, no vol la relació tirant i carmesina, Diafebus i estefania = molt liberal, fan les bodes sordes i es una relació erotica , sexual. Tirant i carmesina= Amor i sensual. Personatges: Carmesina: nena de 14 anys amb molt enginy i inteligencia, i moguda per no perdre la virginitat i s'enamora de Tirant i al final mor per amor. Tirant: comença sen un home normal i corrent pero es veu con evoluciona socialment. Te dues facetes, valent i inteligent cavaller i el timit enamorat de carmesina, i es el personatge principal. Guillem de Varoic  comte que es retira per ser ermità i escolta la histora de Diafebus al voltant de Tirant. Diafebus: Cosí de tirant que acompanya a guillem de varoic. Plaerdemavida: donzella, al principi s'enamora de hipolit i ajuda a tirant amb les escenes erotiques amb carmesina. Hipolit: escuder de tirant se'n va amb l' emperadriu. Emperadriu : mare de carmesina i dona de l'emperador, encara que aquesta es infidel i marxa amb hipolit. Viudareposada: vol robar el amor de tirant cap a carmesina. errors lingüístics:  Tirant visita a l'emperador = Tirant visita l'emperador - Nombrar cavaller = anomenar cavaller - Aneu-vos = Aneu-vos-en - otorga = Atorga - Ceremonia= cerimonia - Lo bonic = el més bonic - he nombrat = he esmentat - els seus modals = els seus costums - hereda = hereta - respetuosa = respectuosa - es va anar a...= se'n va anar a.. - Sintome = símptomes - Ajuda a tirant = ajuda tirant.

Entradas relacionadas: