Escanyapobres significat

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,08 KB

copulatives: i , ni

què=pronom que=pronom relatiu o conjunció

MOT PATRIMONIAL= Mot que ha evolucionat progressivament de la llengua mare. Ex: llop, calaix, aigua...

CULTISME= Mot que s'ha adaptat directament d'una llengua clàssica i no han sofert l'evolució dels mots hereditaris. Ex: articulu--> article

LLATINISME= expressions o mots llatins que s'han incorporat a la llengua catalana sense cap modificació i que es mantenen actualment vius. Ex: inter nos --> entre nosaltres

5. Renaixença Segle XIX

Poesia : Jacint Verdaguer// va ser el primer gènere a normalitzar-se. Jacint Verdaguer és el màxim exponent de la poesia catalana del Segle XIX tan per l'extensió de la seva obra com pel grau d'elaboració i complexitat. Va conrear la poesia lírica i l'èpica i a més és també un gran prosista. Tota la seva producció està marcada per el cristianisme i l'amor a Catalunya. Obres: Canigó i L'Atlàntida.

Teatre: Àngel Guimerà// es va consolidar més tard que la poesia. Àngel va adoptar una actitud compromesa amb el catalanisme polític. Les seves obres presenten personatges d'origen incert, mestissos i també situacions que enfronten o relacionen personatges d'ètnies diferents. Obres: Mar i cel, La filla del mar i Terra baixa.

Novel·la: Narcís Oller// el procés de recuperació d'aquest gènere fou lent. Narcís és considerat el creador de la novel·la catalana moderna. Les seves obres segueixen el model realista: punt de vista omniscient, objectivitat i neutralitat, versemblança, descripcions abundants i minucioses, anàlisi psicològica dels personatges, temes de la història contemporània... Obres: La febre d'or, L'Escanyapobres i La bogeria.

Merlet: Per l'espai que queda entre els merlets, els soldats disparaven als seus enemics.

Gasiu: És un gasiu, mai ens convides a res.

Maremagnum: Aquesta habitació sembla un maremagnum!

TIPUS DE PROPOCICIONS SUBSTANTIVES

COMPLETIVES: conjuncions que, si, interrogatius què, qui, quin, com, quan, quant i on.

RELATIVES: pronoms que, qui

INFINITIVES: preguntar-vos/ em deixeu que us faci una pregunta?

Entradas relacionadas: