Etapes del Modernisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,34 KB

 
ETAPES Modernisme : 1ª: 1892 s'orgeix el Modernisme a partir de la revista L'Avenç i les festes modernistes de Sitges. L'AVENÇ: (1881) per Valentí Almirall. Jaume Brossa publica un manifest modernista ("Viure del passat") L'objectiu es fer literatura moderna a Cat. Aposta per: Modernització d llengua i dfensa la parla coloquial. Pompeu Fabra inicià una campanya de reforma lingüistica. FESTES MODERNISTES DE SITGES: Santiago Russiñol promogué la 1ª festa(1892), la culminació es va aconseguir am la 2ª festa, les festes eren exposicions pictoriques i vetllades literàries. 2ª:TERCERA FESTA MOD.: Inclinació decadentista. Rusiñol pronuncià un discurs on defensa la concepció de l'art com a religió. 4ªFESTA MOD.:Sinagurà ELS QUATRE GATS, cerveceria que es converteix en nucli del Modernisme Barceloní. 3ª: Sorgei x la REVISTA CATALONIA: te tendencia vitalista i critica el decadentisme. Plega, pero torna a sorgir com a recista catalanista, oblidant-se del Modernisme engolit pel catalanisme polític. 4ª: REVISTA JOVENTUD(1900): representa un retorn a inicis del Modernisme. EL POBLE CATALÀ(1904): intenta reconstrir un front modernista homogeni. Catalunya: revista d'universitaris catòlics, dirigida pr Josep Carner gran poeta del Noucentrisme. Per aixó a partir de 1906 es considera que acaba el moviment modernista, el Noucentrisme neix amb força.
ROMANTICISME: Moviment cultural i literari que comença al Segle XVIII. Es contraposa a la raó i la il·lustració donant prioritat a la passió.ORIGNES : S'orgeix a Alemanya al Segle XVIII de la mà de Goethe am el seu "Sturm und Drang", Tempesta i assalt. El punt més algid es dona a França al 1830 amb l'obra de tetre Nani de Víctor Hugó. França recorda i valora l'obra de Rousseau i les seves idees. Madame Staël és la primera autora francesa en participar plenament als postulats del Romanticisme. CARACTERÍSTIQUE S: 1.Es contraposa a la raó amb la passió.2.No s'accepten les pautes marcades.3.Esclat de llibertat.4.Esperit rebeld i lliure.5.Imaginació desvocada.6.Es dona molta importancia als sentiments i les emocions.7.L'artista indetifica amb el personatje la natura.8.Llenguatge apassionat i exaltat.9.Culte al passat historic nacional.10.Guanya protagonisme el mon interior dels personatges.11.Es dona un despertar de la consciencia nacional. L'ATLANTIDA(VERDAGUER): publicada al 1877, poema èpic format per 10 cants, una introducció i una conclusió, narra l'enfonsament de l'antic continen dels atlants. Va ser in poema iniciat durant el seu viatje trasatlantic.Va ser un habil fijador de la llengua literaria moderna,es mostra que sabia utilitzar la llengua.Va ser a Cuba on va finalitzar aquesta obra.


RENAIXENÇA: moviment de recuperació de la cultura catalana en general que comença al Segle XIX.Es considera que comença al 1833 amba la publicació de l'"Oda a la pàtria" i acaba al 1877 amb el proclamament de Jacint Verdaguer com a "mestre en gai saber" amb "l'Atlantida". CARACTERÍSTIQUES DE LA POESÍA ROMÀNTICA :1.Llengua força insegura.2.Es mostra nostàlgia i desarrelment personal, a buscar un passat més sólid i rescatar figures heroiques de l'Edat Mitjana.3.els tòpics són: les nits de lluna plena, les ruïnes i el misteri que impregna alguns indrets naturals, junt amb amors exultants i preocupacons religioses.4.Estructura estròfica d'influéncia clàssica, encara que molts autors recorren a fórmules populars com la cançó. JOAQUIM Rubió I ORS: promocionar i animar a la gent a escriure. Propulsor i un dels primers restauradors dels Jocs Florals. Va escriure" mos cantars" recull de poesia amb pseudònim de "Lo gayter de llobregat", en el seu proleg manifesta la renaixença. JACINT VERDAGUER: va néixer el 17 de maig de 1845, d'una família humil. Els seus pares tenen un bon nivell cultural. La seva mare escrivia i era gran lectora; era molt creient i per aquest motiu posa a verdaguer a un seminari de Vic amb 10 anys, on aprèn els clàssics. Forma un grup de poetes "L'ebast de vic" es reunien a la font desmai per fer-hi sessions de lectures.// Va ser ordenar sacerdot el 2 d'Octubre de 1870 i se li manifesta una estranya malàltia i té que viatjar. Treballa per el marquès de comillas que tenia una companyia trasatlantica, i va fer dos anys de viatge Bcn- Cuba. Guanya el jocs florals amb el poema l'atlantida, amb 32 any.Al 1886 va viatjar a terra santa amb l'esperit de pelegrí. Va donar diners als pobres sense permís del marqués i a practicar l'exorcisme. Al 1893 el bisbe Josep Morgadesi el feu recloure al santuari de glova i li va suspendre la lliçència de missa.A la gleva s'hi sentia empresionat i a l'Abril de 1895 torna a barceloan a casa de una vídua. Amb l'autoritat esclesiàstica el poeta publica els articles " en defensa pròpia" i al 1896 "flors de calvari" on comenta el seu estat psíquic. Al 1898 va ser rehabilitat . Mort de tuberculosi l 10 de juny de 1902. La seva obra. POESIA DE VERDAGUER: Utilitza expresions del poble senzill i un lexic senzill. Destinada al poble. Poesia patriotica i poesia religiosa eren les seves PROSA DE VERDAGUER: La necesitat de ferse entenedor , per afrontar les acusacion que li plogueren li exigí una prosa neta , clara i funcional CANIGÓ: Publicat al 1886, concentra els ideals més ROMàntics de recuperació del passat medieval d’un poble i de les seves figures heroiques. Consta de 12 cants. Té com a tema principal l’origen de Catalunya. Narra la historia de Gentil i de la seva historia d’amor amb Flordeneu i traiciona al seu oncle. Dolgut per la seva traïció el seu oncle el matà. Aixo fa que el seu pare es baralli amb el oncle, pro es reconcilien gracies al abat Oliba

Entradas relacionadas: