Etapes Modernisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB

 

El Modernisme és un moviment cultural de caràcter Romàntic produit a Occident al final del S. XIX i al comenzament del S. XX. Amb la paraula Modernisme volien expressar el seu desig de modernitat, que es concretava en la voluntat d'obrir la cultura catalana als correts més moderns. El seu objectiu era transformar la societat a través de l'art i l'acció política per posar-la al dia.

El Modernisme català (1892-1911) va ser un moviment de renovació cultural que responia a la voluntat de transformar la cultura catalana en una cultura moderna, nacional i europea. S'inicia el 1892 amb la celebració de la promera Festa Modernista a la població de Sitges, i es dona per acabat el 1911 any de la mort del poeta i periodista Joan Maragall.

El Modernisme va ser un moviment Realista i Romàntic: anhelaven un món ideal, creien en la intuïció i l'espontaneïtat, i els atreien el misteri i l'espiritualitat.

El Modernisme va aconseguir que l'art fos present en tots els camps artístics(literatura, arquitectura, pintura...).

Joan Maragall (1860-1911) és un dels escriptors més representatius del Modernisme. La seva obra reuneix les dues actituds diferents dels artistes modernistes: L'actitud esteticista (expresada en la contemplació poètica de la natura) i L'actitud regeneracionista (expresada en el vitalisme de part de la seva poesia i en el compromís social dels seus articles).

La novel·la realista esdevindrà el gènere literari més característic del S. XIX. Reflectia la societat canviant, considerava que l'escriptor havia de reproduir només els fets que podia observar, havia d'abandonar la fantasia i limitar-se a reflectir el món real de manera objectiva.

El tema principal de la novel·la modernista és la lluita entre l'individu iel seu entorn. L'acció es situa en un escenari rural, preferentment a la muntanya, que adquireix un valor simbòlic. El protagonista representa l'artista que es troba enmig d'un ambient físic (simbolitzat per la natura) i social (la gent del camp hostil), que li impedeix realitzar les seves aspiracions.

Els sots feréstecs (1901) -> Raimon casellas. (període de la novel·la modernista).

Solitud (1905) -> Víctor Català. (Tracta del conflicte interior d'una dona (la mila), insatisfeta vitalment, davant un entorn físic i social advers, i la lluita per realitzar-se com a persona. Està escrita amb un estil ric en imatges i d'una gran força lírica).

Víctor Català era el seudonim de Caterina Albert (1869-1966).

Entradas relacionadas: