Evolució i selecció natural

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,92 KB

Evidències biogràfiques

La idea que les espècies actuals s'han originat per la transformació d'espècies del passat també permet explicar determinats aspectes relacionats amb la distribució geogràfica de les espècies.

Història de les teories de l'evolució

  • Les teories fixistes
Fins al principi del S.XIX eren fixistes: consideraven que les espècies no havien canviat des de l'origen de la Terra. Cuvier (1769-1832), va ser el principal valedor d'aquestes idees (animals dels fòssils evolucionaven)
  • El Lamarckisme (teoria obsoleta)
La primera teoria evolucionista explicava: En els essers vius hi ha una tendència natural que els porta a ser més complexos. Els canvis en el seu entorn creen un organisme amb necessitats noves, que comporten hàbits nous. Això fa que canviï la forma en que utilitza els seus òrgans. Els trets adquirits es transmeten a la descendència.
  • El Darwinisme
L'origen de les espècies, 1859, a diferència del Lamarckisme Darwin explicava l'evolució sense apel·lar a l'existència de tendències naturals dirigides, la selecció natural.

La selecció natural

Entre els organismes hi ha una variabilitat en els trets hereditaris. L'entorn no ofereix prou recursos, per això s'estableix una lluita de supervivència. Els organismes amb uns trets determinats sobreviuen i es reprodueixen més. La generació següent heretaran els trets favorables dels progenitors.

L'origen de la variabilitat

Les mutacions, que originen organismes amb trets nous per a la població
La reproducció sexual, que origina organismes amb noves combinacions de trets
Les adaptacions: nomenem adaptacions els trets que permeten als organismes d'una espècie viure i reproduir-se amb èxit sota les condicions biòtiques i abiòtiques del seu entorn.

Entradas relacionadas: