Exili exterior

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

 

1

Modernisme Europa Segle XIX. Transformació i modernització de la cultura i la societat. La missió era la recerca de l'art total, el cas de Rusiñol.

ETAPES DEL Modernisme

1890-1800 La revista L'Avenç. Actituts: ideal regeneracionista

1900-1911 Perd l'agressivitat. S'inicia amb la revista Juventut.

Joan MARAGALL

La poesia modernista es caracteritza per la introducció del simbolisme.

Joan Maragall 1860-1911 teòric assagista i poeta la seva mort va significar la fi del Modernisme. Segons la paraula viva la poesia ha de ser espontaneïtat.

LA NOVEL·LA

Novel·la decadentista pesimista i amb subjectivitat, la novel·la costumista no aliena a la crítica social i la novel·la ruralista , la natura es una força que aclapara l'individu.

EL NOUCENTISME

Moviment polític i cultural. Creació d'infraestructures culturals, el més important fou l'institut d'estudis catalans.

JOSEP CARNER

Retorn al classicisme, perfecció de la forma, la mesura i l'ordre armònic. El seu estil ve definit per la norma la mesura l'enginy i la ironia

L'Avantguardisme

Segle XX, la crisi fa que els artistes europeus s'oposen als pilars tradicionals de la societat burgesa. Van aparèixer moviments iconoclastes i heterodoxos. Es caracterizen per concebre l'art com a

abstracció, valorar allò nou i original, publicar les idees en manifestos subversius i concedir una gran importància a l'absurd i al món oníric.

CARLES SALVADOR

Va escriure poesia, narració , peces teatrals, premsa períòdica... I les seves obres son >>Pàstic<<, >>Vermell en to major<< i >>Dins l'aire net<<.

2

L'EXILI EXTERIOR

En els anys de la postguerra, els intel·lectuals i els escriptors abandonaven el país. L'altre alternativa era el silenci.

CARLES RIBA

Màxim representant del postsimbolisme. Va escriure elegies de Barville en el trànsit de l'episodi de l'exili.

PERE QUART

La seua obra poètica explora el Realisme, l'humorisme o la sàtira. Obres: <<Bestiari>> i <<Vacances pagades>>

PERE CALDERS

En els contes utilitza la ironia des d'un punt de vista narratiu subjectiu. Els seus personatges es troven en situacions insòlites. Obra: >>Cròniques de la veritat oculta<<

JOSEP PLA

Un dels que més i millor ha escrit en català. La seua producció són escrits memorialístics i els dietaris. Pla destaca per aproximar el llenguatge literari i la parla habitual.

LA NOVA CANÇÓ

Va nèixer a finals dels anys 50. S'agruparen amb un nom simbòlic: els Setze Jutges. En 1962 aparegueren els primers discos. La nova cançó reunia grups i cantants de tot el domini lingüístic. Raimon va ser el vehicle de protesta contra la dictadura i Ovidi Montllor ha sigut un dels divulgadors dels nostres poetes.

Entradas relacionadas: