Factors aparellats

Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,16 KB

Començaré per explicar primer breument una teràpia genètica que en el víDeó surt com ha pogut curar a un nen amb càncer. Aquesta consisteix en extreure les pròpies cèl·lules del pacient del seu sistema immunitari, les manipulen i les tornen a posar al pacient. Aquestes són capaces de trobar la cèl·lula leucèmica i destruir-la. És una teràpia complexa, gens agressiva, individualitzada i que té un cost molt elevat (mig milió euros aprox.), la sanitat pública por finançar-ho.

A continuació parlaré de CRISPR que és el protagonista de tot el víDeó. Sabem que l’ADN pot presentar errors d’escriptura i aquests donar lloc a malalties. Doncs hi ha eines que procedeixen de les bactèries que son capaces de canviar aquests errors. Aquestes eines són al que anomenem CRISPR. S’introdueixen en un pacient amb una mena de GPS i pots manipular-les perquè vagin a trobar aquell error existent.

Francis Mujica va ser qui ho va descobrir mentre experimentava amb uns microorganismes semblant als bacteris. En un principi aquesta tècnica era un principi de defenses, és una tecnologia fàcil d’utilitzar per fer pràcticament tot el que es vulgui en el material genètic. Fins i tot es poden manipular les capacitats dels éssers vius.

La part més sorprenent i fascinant d’aquest gran descobriment és totes les malalties que és capaç de curar; Si es coneixen aproximadament unes 6000 malalties genètiques, suposa uns 75000 canvis possibles en la informació genètica, tots aquests errors podrien ser modificats amb crispr.


LA PRÀCTICA DE CRISPR CAS9: Com he dit anteriorment, són eines que permeten editar qualsevol gen de qualsevol organisme, el mateix que les bactèries fan servir per defendre’s del virus, ara aquestes les fan servir per editar els gens canviant una lletra, en el genoma en tenim 4: (T,A,G,C). Si en un cas una d’aquestes lletres està en un lloc que no li correspon, amb total precisió CRISPR ho pot canviar. En la pràctica estudien aquesta tècnica amb ratolins, ja que el gen del ratolí és el mateix que el d’una persona. Investiguen malalties estranyes. I el funcionament és: 1r diagnostiquen a una persona alguna malaltia, llavors miren quina mutació es duu a terme, per a continuació, introduir-li aquesta al ratolí i aplicar CRISPR. Així poden fer un seguiment i veure si funciona i evoluciona correctament.

Una altra tècnica és la seqüenciació del genoma: Consisteix en realitzar un anàlisi del material genètic, fer aquesta prova té un cost aproximat de 1500 euros. En el víDeó es veu al pacient que vol fer aquesta prova escopint i a partir de la seva saliva coneixerà diferents factors, perquè aquesta seqüenciació del genoma ens permet saber com estem programats, de quin mal podem morir i com trobar solucions.  Es poden diferenciar 2 tipus de pacients per duu a terme aquesta tècnica els diagnosticats i els que van per simple curiositat.

Entradas relacionadas: