Que feia un trobador

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB

 
1.- L'occità: 1213 hi va haver la guerra del muret. Lexpulsió dels catalans de la terra de la provança i migració de trobadors occitans a territori català (poesia lírica) feta en occità en el territori marca. Jaume I pres pels francesos torna i sexpandeix pel mediterrani. Trobador/joglar:Un poeta era un home amb estudis eclesiàstics que feia poesia en llatí. Els joglars eren personatges que es guanyaven la vida entretenint la gent fent malabars, recitant, fent música, cantant,...) des de lèpoca dels romans.El trobador sorgeix a lèpoca medieval però que compon en llengua vulgar, poesia en provençal i occità. També van sorgir de compositors de música i lletra però li donava al joglar ( de classe més baixa) perquè ho interpretés (joglars de poesia trobadoresca). Després, però sorgeix el joglar-trobador que feia més diners i acabava sent trobador.
Ramón Vidal de Besalú que escriu un poema per ensenyar als joglars joves que els espera i que han de fer.
Cerverí de Girona que va néixer a Cervera i va fer de joglar-trobador a Girona i va estar a la cort del Rei del duc de Cardona. Més endavant va ser trobador i va signar amb el nom de Guillem de Cervera, després, només escriu per ensenyar i educar al seu fill. Les lleis damor: Poema que tracta de una dona de més alt nivell casada. EL trobador sanomena hom o sert i la dona anomenada midons (meus dominus) o també senhal (pseudònim o senyal). Apareix el gilós (gelós) que representa el vertader home de la dona. També els lausangier (envejós ) representat per la resta de trobadors que li expliquen la seva relació al gilós. Guillem de Cabestrany que era un trobador mort per un gilós (Ramón de Castell Rosselló) li va tallar el cap i li va treure el cor i li va donar de menjar a la seva dona. Després de ser menjat, ella va dir que no menjaria res més per conservar el gust. Per aquesta raó va iniciar una persecució el gilós a la seva muller, finalment ella es va tirar dalt baix del balcó i Ramón va quedar com indigne.
Generes trobadorescos ordenats per sentiments:
Amor: Cançó: declaració amorosa del trobador a la seva dama amb un pseudònim. Pastorel·la: variant de la cançó en que el trobador es declara a la pastora o el cavaller es considera pastor i la dama pastora. Albada: a lalba quan el trobador i la dama han passat la nit junts, un amic del trobador es posa a cantar així avisant al trobador que shan de separar.      Plany: lament per la mort de la persona estimada canta. També feta per la mort dun senyor feudal per fer diners.
Odi:Sirventès: cançó datac contra algú normalment a un feudal. Enginy: Debat: dos trobadors senfronten per saber quin és el millor i un tercer fa de jutge Tençó; lun proposa a laltre un tema a debatre i cadascú fa la seva cançó.
Joc partit: proposició dun tema només de dues posicions possibles i laltre tria la posició.

Entradas relacionadas: