Figures retòriques

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,51 KB

 

Poesia trobadoresca : primera lírica culta escrita en llengua vulgar que va aparèixer a Europa és la poesia trobadoresca. *S'expressava en una llengua vulgar,l'occità,que resultava comprensible per a molta + gent que el llatí. *Els poemes eren obra d'autors coneguts. *Tractava temes profans (és a dir,no religiosos) sobretot l'amor cortès.*Feia una poesia cortesana,vinculada als castells de la noblesa i no pas als monestirs. Cobla estrofa + empleada pels trobadors medievals.constava de 8 versos decasíl·labs.

Segles XIV-XV : La pervivència de la lírica trobadoresca es manifesta en la continuïtat tand dels tòpics medievals com de les estructures mètriques i estròfiques. En aquesta època la poesia catalana va iniciar un imparable procés de Desoccitanització: si al S.XV els trobadors catalans escrivien en un occità amb molts catalanismes,els del XV ja escriuen en català,però un català ple d'expressions occitanes. Fin a AUSIÀS MARC la poesia catalana no s'alliberarà plenament de l'occità. Els contactes amb Itàlia van obrir una certa via de penetracio´del dolce stil novo.

Jordi de sant Jordi : nascut a València,mor al 1424. tradició dels trobadors però manifesta un lirisme més profun.

Ausiàs Marc : Gandia (1397-1459).Fou armat cavaller. Trenca amb la tradició provençal de la temàtica i per la intensitat dels sentiments i les reflexions que expresa : és un poetamodern proper als corrents italianitzants i també ho és pel fet d'abandonar l'occità i escriure en català.

Entradas relacionadas: