Figures retoriques la pàtria

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

 

A una hermosa dama de cabell negre FV Garcia

El poema tracta sobre un home que està enamorat d’una dama que ell veu des de lluny en un terrat pentinant-se. A través d’això, l’autor comença a descriure com era aquella bella dama a les dues primeres estrofes. Seguidament, als dos tercets següents, ja comença a parlar d’ell mateix, explicant-nos que des de lluny ell la contempla i que està enamorat d’ella. A la conclusió del poema és on ens revela que està enamorat de la bella dama que al començament del poema ens descrivia. Aquest poema és un sonet, ja que està format per dos quartets i dos tercets. Els seus versos són decasíl.labs sense cesura, i la seva rima és la següent: ABBA/ABBA/CDE/CDE
Al Desdeyos mirar d’una dama FV GarciaTema:dona utilitza el seu seductiu per enamorar. El sonet parla sobre com ens expliquem com una dona sedueix, i el home esta enamorat d’ella. Fa servir el patiment, les seves mirades... L’autor esta molt enamorat de la dona i explica com li fa patir que donaria la seva vida per aquest amor. Contrast entre amor i sofriment, us de llatinismes(ab),artifiositat del autor x expresar els seus sentiments Figures retoriqes: Perqe mon tendre cor no se abrasara(metafora), una piadosa crueltat(personificacio), que lo foc amoros no la gelada(metafora).

Romanticisme: Moviment estètic q s’inicia a mitjan dl S:XVIII,condiciona l’art, la sensibilitat i les acituds dls artites europeus(nova manera d veure el món,dóna preferència a la passió x sobre d la raó). *Origens:Alemanya;Goethe va escriure “Faust”:historia d’un home q es ven l’ànima al diable x tenir l’eterna joventut(paisatges d boscos espessos,foscor i espais medievals)  *Caract: -És una revolta:l’esperit romàntic sorgeix com un enfrontament -És un estat d’ànim: la insatisfació sentiment romàntic fonamental,deenvoca en: entusiasme:Si es llança am passió cap a la recerca d’un ideal. decepció: Si el domina la melancolia -És un programa literari:El lirisme,es una manera d’expressar-se x comunica emoció. *Temes:-Mal del segle:necessitat d fugir d la realitat i desitjar la mort x trobar la pau.-Nostàlgia del passat:ganes d tornar a l’edat mitjana. -El jo. -Natura: Refugi x les ànimes sensibles. -Sofriment del poble: tribaven injusta i vergonyosa la misèria d sectors d la societat -Desvetllament d l’identitat nacional: Nacionalisme. A catalunya: “El Europeo”(revista) representa els ideals romàntics i recull l’ideal dl romanticisme +conservador,defensor d la tradició i el culte a l’edat mitjana.
Renaixença: Moviment global d recuperació d la cultura i personalitat catalana S.XIX, procés d dignificació d la llengua i literatura.Primer anomenat “restauració” i després “despertament”. Inici: 1833 amb el Poema “oda ala patria” de Bonaventura Carles Aribau. Final: 1877 amb  el Premi dels jocs florals q rebé  Jacint Verdaguer xl poema”l’Atlàntida” i la proclamació d’Àngel Guimerà d “mestre en gai saber”.
Els jocs florals El corrent renovat d’interès per la llengua, la cultura i la historia va ser plasmat en els jocs florals el 1859.  Tres divises: Patria, Fides i Amor. Premis: l’englantina, la viola d’or i la flor natural. Qui guanyava els 3: “Mestre del Gai saber” D’aquí van sortir les Normes ortogràfiques de Pompeu Fabra.

Característiques de la poesia catalana -Els poetes tendeixen a mostrar nostàlgia i arrelament personal -Recrear un passat més sòlid i rescatar herois històrics. Temes: nits de lluna plena, misteri, amor, preocupacions religioses,herois històrics,nostalgia i arrelament personal Estructura d’influència clàssica i també fórmules populars. Autors + imp: Bonaventura Carles Aribau, Milà i Fontanals, Joaquim Rubió i Maria Aguiló. També 2 poetes molt importants influïts per la poesia romàntica: Jacint Verdaguer i Àngel Guimerà.
RenaixementJoan TimonedaCancionero llamado flor de enamoradospoesiaS XVI
BarrocFrancesc FontanellaLo desenganyteatreSXVII
NeoclassisimeJoan Ramis i RamisLucrèciateatreSXVIII
RenaixençaBenaventura Carles Aribau"Oda a la patria"poesiaSXIX
 "Jacint Verdaguer"Atlàntida" "

Entradas relacionadas: