Fito

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,78 KB

 

DIURÈTICS: Fulla de Badoll(o abedul), Sumitat de virgauera, Equiseto, Fulla d’ortosifon(o té de Java, arrel de Gabó espinós, arrel i rizoma de Sarsaparrella, arrel i rizoma d’esparreguera, summitat d’ortiga, fulles de dent de lleó, estigmes de blat.

ANTISÈPTICS URINARIS: tenen activitat antibacteriana, fulla de guayuba (o boixerola) conté arbutòsid o arbutina(profàrmac de la hidroquinona).

ANTIADHESIÓ BACTERIANA: Mirtil americà (arándano), conté proantiocianidines tipus A prevé les infeccions amb les unions tipus A, les B no fan res, també s’ha descartat la interacció amb warfarina.

HIPERPLÀCIA BENIGNA DE PRÒSTATA: tractem la lleu i la moderada Escorça de pígeum, fruit de sàbal, arrel d’ortiga, 1 i 2 components lipòfils, 1 i 3  tracten els trastorns miccionals i es poden combinar, 2 tracta els símptomes morfològics associats.

SÍNDROME PREMENSTRUAL: Aloc fruit (sauzgatillo) té flavonoides (casticina) són antiinflamatoris, baixen la prolactina i la intensitat del dolor, també útil per mastodinia i mastalgia. Oli d’onagra: àc linoleic i linolènic, útil per mastalgia clínica (SPM), l’associació amb fitoestrògens es + per la pell. Angèlica china: per la dismenorrea, fenilpropanoides (àc ferúlic, antiinflamatori i relaxant de l’úter), alquil phtalidos (ligustilit), no s’ha de combinar amb antiagregants ni anticoagulants. Fulla de guayavo: per dismenorrea, efecte espasmolític. Escorça de pi marítim: per dismenorrea. Oli essencial de l’arbre del te: via tòpica, per afeccions dèrmiques infeccioses.

MENOPAUSA: Fitoestrògens. Isoflavones: Trèbol vermell (+ ric, - conegut, té 3), Soja (- rica, + coneguda, té 4) es poden associar; Daidzeïna donarà Equol (només el produeix un grup de la població), genisteïna (disminueix els fogots), tenen efecte cardioprotector, ajuden al metabolisme ossi, disminueix l’insomni, no incrementa el càncer de mama, precaució en dones que prenen tamoxifè. Arrel i rizoma de Cimicífuga: antiosteoporosi, serotoninèrgica, dopaminèrgica, gabaèrgica, baixa els fogots i mastalgia; precaució amb pacients amb disfunció hepàtica, que prenen estrògens, que prenguin antihipertensius, no donar més de 3 mesos, segur per pacients afectats amb càncer de mama. Estròbil de llúpol.

AMARGS PURS: En infusions o licors. Arrel i rizoma de genciana: excel·lent digestiu, tònica amarg, tradicional, heteròsids de secoiridoides (genciopicròsid). Part aèria de centàuria, trèvol d’aigua.

AMARGS AROMÀTICS: Absenta: oli essencial (tuiona alfa +camazuñè), a dosis baixes estimulant del SNC, a D altes convulsionant (vòmits, diarrea, retenció urinària, desorientació), no usar en embaràs ni lactància, no usar directament l’oli. Fulla de salvia: té OE amb activitat espasmolítica, carminativa, colerètica i colagoga. Escorça de fruits cítrics, rizoma de càlam, estròbils de llúpol.

AMARGS ASTRINGENTS: Escorça de quina, escorça de quàssia (amb IA més alt genciana o quasintides), també tenen tanins.

CARMINATIVES: Drogues amb t-anetol: anís verd, fruit de fonoll, anís estrellat (a dosis altes són convulsivants, no en embaràs/lactància). Capítol floral de camamilla comuna. Fulla de menta (en nens pot donar espasme de laringe). Poliol (OE: pulegona, és hepatotòxica, només es pot en infusió i puntualment). Fulla de melissa i fulla marialluïsa.

COLERÈTICS/COLAGOGS: Producció/eliminació de bilis, indicats per insuficiència hepatobiliar, contraindicats en oclusió de vies biliars. Fulla de carxofera: Cinarina estimula la gana, flavonoides són diürètics, les subst amargues cinaripicrina. Fulla de boldo: OE amb ascaridol (efecte hepatotòxic i SNS) i boldina (cal fer extracte pur), durada màx de 4 setmanes, no embaràs/lactància. Fulla de romaní: OE amb borneol i eucaliptol, té diterpens fenòlics: carnosol (donen amargor), és antiinflamatori i antiox. Rizoma de cúrcuma, de cúrcuma de Java, part aèria i arrels de Dents de lleó.

HEPATOPROTECTORS: Donen protecció i restableixen la funció. Silimarina (o fruit de card marià): té silibina és antiox, estimula sist proteic (regenera del hepàtiques), hepatoprotector amb acció detox, útil en hepatitis i cirrosi.

EMÈTICS: Arrel d’ipecacuana: d’ús hospitalari, té emetina i cefelina, a D altes és emètica, es pren en xarop.

ANTIEMÈTICS: Rizoma de jengibre: oleoressina que té OE (sesquiterpens donen l’aroma penetrant i aldehids donen l’aroma cítric) i fenilalcalones (gingerols pasens a sogaols donen el gust picant), afavoreix la digestió, actuen SNC (per demostrar) i al tracte digestiu (antagonista 5-HT3 i acció captadora de radicals lliures), molt eficaç l’acció antiemètica i anticinetòsida (mareig viatges, embaràs, etc), no donen sedació, En embaràs/lactància s’ha de donar durant poc temps.

GASTRITIS/ENTERITIS: Drogues mucilaginoses (llavors de lli, arrel de malvavis, pectina de poma), Drogues antiinflamatòries (Capítol floral de camamilla, arrel de regalèssia).

ANTIDIARREICS TANINS: Precipiten prot i polisacàrids, fent una capa protectora en la mucosa intestinal, baixa la secreció d’aigua i electròlits i paren possibles hemorràgies. HIDROLITZABLES: àc, gàlic. CONDENSATS: (catèquics) àc tànic. Te ver i negre, Escorça de roure, fruits de mirtil, rizoma de tomentilla, sang de drago també és antiviral i antibacteriana, immunomodulador i antiinflamatori, cicatritzant i coadjuvant en diarrees secretores.

ANTIDIARREICS ADSORVENTS/ABSORVENTS: (Tòxics/aigua). No en obstrucció i amb molta aigua. Pectina (Cítrics, poma, plàtans, pastanaga), Mucílags (llavors ispagula, i zaragatona).

ANTIDIARREICS MIXTES: Tenen tanins+mucílags, amb acció astringent i absorvent (Codony i farina d’algarroba).

ANTIDIARREICS MODIFICADORS DE LA MOTILITAT: Opi/codeïna, anticolinèrgics (atropina, hiascianina, fulla de belladona), fulla de guayabo té acció antimicrobiana, + motilitat intestinal, acció antisecretora, en diarrea aguda, enteritis per rotavirus.

ESTRENYIMENT:

FORMADORS DE MASSA: FIBRA DIETÈTICA: tt de mínim 2-3 dies i amb molta aigua. Salvado de blat, llavors de Plantago sp, d’ispagula (mucílag és soluble, celulosa), cutícula d’ispagula (rica en mucílag), llavors de saragatona, llavors de lli (mucíla+celulosa) pulveritzada té una estabilitat pitjo ja que l’oli s’enrancia, lignant (protecció del còlon), heteròsids cianogenètics: a dosis baixes. DROGUES VEGETALS: Agar, fucus i altres algues, goma guar (hipocolestemiant) rizoma korjak.

ESTIMULANTS: Laxants hidroxiantracènics: - laxant la forma oxidada antraquinones (és estable), + laxant la forma reduïda antrones. Per l’estrenyiment ocasional (8-10 dies), a D altes fa diarrea o efecte purgant, abans d’anar a dormir, tenyeixen l’orina, pot derivar en càncer de còlon, no al 1º semestre de l’embaràs ni en nens, interacciona amb heteròsids cardiotònics, antiarritmics i indueixen la hipokalemia. Fulla i fruit de sen, càscara sagrada, suc dessecat d’aloe, oli de rici, arrel de ruibarbre.

SACIANTS: Fibra soluble: gomes i mucílags. Rizoma de Konjac: fa baixar per, TG i colesterol (glucomanano), goma guar (galactomanano), Fucus (algina) administració perllongada pot baixar l’absorció de Fe, Llavors de lli: donar la llavors sensera.

INHIBIDORS DE LA LIPOGÈNESI: Fruit de garciana: conté àc (-) hidroxicítric (inhibeix ATP citratoliasa), no es fa coenzim A, puja l’oxidació lipídica, baixa la gana i el colesterol.

 

Entradas relacionadas: