Francesc Pelaí Britz

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB

 

La novel·la al Segle XIX: el redreçament de la narrativa fou més costós que el de la poesia perquè la novel·la es mes dependent de la resta de factors socials. Tot i això El 1862 es va publicar "L'orfeneta de Menargues", d'Antoní de Bofarull (desde el Tirant lo Blanc no se havia publicat cap en valencíà). Fa un acte d'exalçament patriòtic alhora que introdueix la novel·la històrica. Dins de la novel·la històrica també trobem l'obra de Francesc Pelaí Britz "El coronel d'Anjou" (1872) situada en la guerra de successióam una trama senzilla i simples personatges. El camí cap a la novel·la moderna estava obert.

La novel·la costumista naix amb la intenció de conservar els aspectes tradicionals de la vida de poble, que començaven a desaparèixer davant de les transformacions provocades per la industrialització. Fou una narrativa urbana, pot ser per la influència del periodisme. Destaquem Emili Vilanova i Carles Bosch de la Trinxeria.


La novela realista i naturalista: el costumisme fa camí cap a la novel·la realista, la realitat com a material narratiu des de l'anàlisi rigorós del comportament humà. Els representants: Stendhal, Balzac, Flaubert, Tolstoi, etc. El Realisme de la mà de Zola deriva en el Naturalisme que pretén analitzar la conducta humana aplicant els coneixements científics. Tota l'obra de Zola descansa sobre el determinisme: les lleis de l'herència i la influència del medi humà.

Narcís Oller: (1846 - 1930 Barcelona) representant màxim del corrent realista, vorejant el Naturalisme de la nostra literatura. Traductor dels novelistes més significatius és autor de les novel·les "d'Escanyapobres" , "vilaniu",etc. Per últim amb "Pilar Prim" en ple Modernisme, Oller intentava adaptar-se al nou segle.

Entradas relacionadas: