Generes literaris romanticisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB

 
poesia del XIX:romanticisme: es el moviment q a finals del s.XVIII neix a Alemania q te coma gèneres majors la poesia, lteatre i la prosa i q es basa en quests tees: el paisatge, l'exaltacio del passat(poble), l'intimisme(jo ramànitc, expliken subjectivament el q ells volen), els llocs exòtics llunyans, l'ideal... Desde Alemanya l'èxit d'akest moviment arriba a totes les literatures universals de manera q durant tot el s.XIX, cada poble(cada llengu i cada literatura) té el seu propi romanticisme amb algunes variants.
.
romanticisme anglès: a anglaterra sorgeixen poetes q canvien una mica els temes inicials del romanticisme alemany afeginti exotisme i morbositat, x x: els llocs de les seves poesies son stells en ruines, monestirs tenebrosos, cementiris. Del rom.anglès en neix tmb els poemes o la poesia i la narrativa d terror i misteri amb Edgar Allan Peo.Tmbe inventa la cincia ficció.
.
romanticisme francès: per les circumstàncies socials i polítiques de França els poetes i autors de teatre francesos escriuen sobre temescol.lectius, socials, revolucionaris i sobresurt el poeta Lamartin i Víctor Hugo.
.
romanticisme a la lit castellana es bastant tardà , cap a final del XIX segueix les pautes m´del R.anglès(llocs tancats, misteri) i no tan les pautes de l'alemany. En poesia a Castella sobresurten Gustavo Adolfo Bèquer i Rosalia de Casto i autors de teatre q arriben a la fama mundial gràcies al gran músic romantic italia q els hi fa òperes dels seus llibres, Verdi.
.
el Romanticisme a Catalunya es diu Renaixença(com a contrari de Decadència) CARACTERISTIQUES: la renaixença es el títol q la historia ha concedit al periode q va des del 1833 al 1877 i en el qual es va donar un impul a la producció literària culta en llengua catalana després de tres segles de decandència. Aquest impuls es va regir per la conscinciació nacionalista assolida per la burgesia arran dels canvis provocats x la revolucio industrial. EL terme Renaixença sorgí de la poblacio de la revista q portava kest mateix nom: la renaixensa. Una causa directa de la Renai.va ser l'agitació social viscuda entre els s.XVIII i XIX om a conseqüència dels canvis polítics i dels problemes ecoòmics. la intro d'idees provinents del roman tmb tingué un paper destecat totes les caracteristiques de la renaixença son oda a la pàtria. el 1859 la poesia té molt d'èxit. hi ha molts poetes i es reprèn la idea de fer un concurs de poesia, els Jocs Florals on el lema escollit fou" Pàtria, FE i Amor" q corresponia als premis q s'atorgaven en poesia:englantina,viola i flor natural. Akests van propiciar l'aparició de noves generacions d'autors q van consolidar la recuperacio dels diferents gèneres literaris i van ajudar a crear una infraestructura editorial al voltant de l'aparicío d'un públic consumidor de literatura en llengua catalana

Entradas relacionadas: