Guillem de bergueda i cerverí de girona

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

 
Principals Trobadors catalans:
-guillem de berguedà (s.XIII): era de Berga ( Berguedà és la capital). Va néixer en el castell de Queralt. Família de mitjana noblesa. Tenien moltes propietats, sobretot de la part del lluçanès. A guillem de Berguedà (era un “mala persona” i en canvi gran poeta) li agradava: 1.Combatre, fer la guerra..Era un Home molt agressiu, violent i a més no tenia el sentit de l’honor del cavaller( honor- valor superior) 2. Fer poesia. /Era un home molt agressiu i traïdor. A part de lluitar, va matar a traïció per ex: a Ramón FOL de Carona, a l’ Arquebisbe de Tarragona (màxima autoritat eclesiàstica), etc. Per això cada vegada tenia + enemics i s’havia d’amagar en cases de familiars i veïns, però ell agraïa aquest acolliment, refugi, violant a les dames de la casa. Per tant al final no té lloc a Catalunya ni Aragó per poder amagar-se i ha d’anar cap a França , exactament a Aquitània i allà es fa amic de Ricard Cor de Lleó ( Duc d’Aquitània). Va morir d’una manera deshonrosa per als cavallers ja que el va matar un peó ( soldat a peu) i aquest el va matar a traïció.
Les obres de Guillem de Berguedà s’han conservat i s’han musicat tots els poemes. La seva obra la podem dividir en 4 cicles( grups, apartats, i tots son poemes d’atac, sirventesos i personals.):
1.contra el bisbe d’Urgell 2.contra Ponç de Mataplana
3.contra Pere de Berga 4.lluites feudals
1er atac-- El bisbe d’Urgell era un superior jeràrquic feudal i segurament per això Guillem de Berguedà li tenia molta ràbia. Excepte guapo li diu de tot , però molt hàbilment.Berguedà es presenta en aquest poema com un bon cristíà. L’acusa de violador, d’homosexual... I els joglars ho divulgaven Això si molt hàbilment ja que utilitza melodies de musica de cançons infantils conegudes i li posa lletra perquè així la gent podia aprendre’s el poema de memòria més fàcilment ja que hi havia moltes persones analfabetes. Abans la gent tenia + memòria perq l¡exercia +. Segurament hi ha coses que són veritat i d’altres q no, però no es pot assegurar el que si i el que no.
2. Si al bisbe d’Urgell li té ràbia a Ponç de Mataplana encara +. Restes del castell de Mataplana estan entre Ripollès i Berguedà. Ponç de Mataplana tenia el braç esquerra rígid( esgarrat). Guillem deB. Amb el seu caràcter es va revelar contra ell i tmb l’acusa d’homosexual i li diu absolutament de tot i es fica amb el seu físic. Tots els poemes són d’atac menys 1 plany ( poema de lamentació per algú) dedicat a Ponç de Mataplana que mor en el camp de batalla. Li diu q és l’home + magnífic, valent...
3. Pere de Berga era un veí i l’ataca en el sentit de dir-li que la seva dona(Estefania) no era mereixedora d’un home com ell, és a dir, l’acusa en sentit a referir-se a la seva muler dient-li que no entenia com s’havia casat amb Pere de Berga i li diu totes les pestes i insults. I tmb li diu que ella es mereix relacionar-se amb G.B. Ell li declara el seu amor i ella tmb. Tothom s’assabenta de q li posa les banyes al seu marit amb G.B.
4 Últim cicle(lluites feudals) poemes ens parlen de lluites amb altres cavallers, exercits... Temes diversos però sempre de lluites.

Entradas relacionadas: