Guillem de bergueda i cerverí de girona

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,44 KB

 

Guillem de Bergueda: Fill gran del vescompte Guillem de Berquedà, so se sap les seves dates de neixament i mort. En sabem el caràcter arrauxat,sanguini que d'una banda el porten a incansables enfrontaments feudals i que de laltre produeix una literatura visceral en que apareixen malvolences i fòbiel. L'assesinat de Ramón Folc, en 1175 l'obliga a refugiar-se. Anava amb moltes dones, tot i que no es va casar i va morir sense decendència recpneguda. El seu perfil és el de senyor de la guerra, amb una hisenda estimable, facciós i brutal.

Comentari: Explica, en prosa provençal del s.XIII, la vida de Guillem de Berguedà. Disposa del sirventes per al a polemica i la propaganda política, per a l'advertencia moral, per al debat literari. I per a l'ofensa i la denigració personals, atacar virulentament qui s'odia, ridiculitzan-lo. Res de tematica amorosa. La satira s'adreça al ''traidor de mataplana'' . L'aversió que Guillem li professa es concreta en un petit cicle amb un rosari d'insults, el plany

El contingut es distribueix en cinc cobles d'heptasíl·labs, tencades per un refrany. La rima consonant, l'única utilitzada en la prodccio trobadoresca, segueix lesquema AABABBBB.

Entradas relacionadas: