Hgfgxdgdc

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,03 KB

 
Ausiàs march: neix a la población valenciana de Gandia cap 1397. Als 15 anys, es prepara per ser armat cavaller; on descobreix la poesía i la música trovadoresca. Despres intervé en diverses expedicions militars a Italia. A partir del 1425, la vida d’Ausiàs march se circumscriu als seus territoris de Gandia: hi vius com un señor feudal, creant una de les obres poetiques més importants: una és que abandona la llengua provençal i escriu en català, i la segona, és que abandona els tòpics trovadorescos i en la poesía es basa amb les seves experiencies. “La seva lírica es de jo”, és a dir que parla de les seves experincies.MORIR PER AMOR= exprssa dolor, hi ha comparacions, ell introdueix metáfora. Els seu dolor és morir per amor.

Jacint Verdaguer: va néixer al 1845 a Folgueroles (Vic). Es va fer sacerdot i es va dedicar a la vida espiritual i a la creació literària. Va ser artista romàntic. Tenia un temperament idealista, apassionat i rebel, que li van portar moments de glòria i també enfrontaments amb l’autoritat. É s el creador de la literatura catalana moderna. Un dels objectius de Verdaguer va ser crear grans poemes èpics, aquest objectiu es veié realitzat amb la creació de “L’Atlàntida” i “Canigó”.
L’ATLÀNTIDA: elements pagans i elements religiós. L’obra dóna molt protagonisme als catàstrofes de la natura com el foc, els mars i la terra. CANIGÓ: explica l’origen mític i llegendari de Catalunya. Té el propòsit de motificar la natura i parla sobre orígens històrics de Catalunya

Entradas relacionadas: