Historia del arte

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,53 KB

 

Context historic: Grecia. Es divideix en 3 periodes historics: 1- Arcaic: moment en que començen a fixar-se els estils arquitectonics. s. VII-475 ac. 2- Classic: Compres entre la fi de les guerres mediques i la mort d'Alexandre el gran, moment de maxima esplandor artistic grec. 3- Hel·lenistic: Grecia exporta el seu refinament cultural als diferents regnes macedonis fins que es absorbida per l'imperi roma 323-31 ac.

Parteno: Descripcio formal: El parteno s'aixeca sobre una base d etres graons dels quals s'aixequen sense base les columnes doriques: 8 a la façana principal i 17 als laterals. entre el fust i el capitell hi ha una montura anomenada canarí. L'entaulament esta compost per l'arquitrau (llis) el fris (triguips i metopes) i la cornisa. als extrems de la cornisa hi ha escultures petites anomenades acroteris. es un temple dori octasil i peripter (tot el perimetre esta rodejat per columnes). Al pronaos es guardava la majestuosa estatua de la deesa d'atena, (d'or i vori). Obra de fidies. A l'opistodom (columnes joniques altes) a l'interior guardava el tresor del temple. Entorn i integracio urbanistica. Forma part del complex urbanistic religios de l'acropoli d'atenes.Façana principal (est). Funcio contingut i significat: Va ser el gran temple que els artenesos van oferir a la deesa atena despres de derrotar els persas. Durant el segle XV es va convertir en mesquita; durant el segle XVII en un polvori, va ser destruit parcialment per una bomba veneciana el 1687.          Erecteon: Descripcio formal: Presenta quatre façanes diferents i l'entrada principal s'orienta cap a l'est. Hi ha sis columnes esveltes en linia d'ordre jonic, en el petit portic sud el fust es substituit per figures femenines. Totes les columnes suportan un entaulament compost per un arquitrau de tres franges, un fris i una cornisa. Te un portic hexastic i un altar a la cel·la interior, un segon temple amb un vestibul que distribueix les dues cel·les destinades al culte de Posido i Erecteu, el portic es veu desplaçat al nord a causa de la ubicacio de la llegendaria ... D'atenea al lloc que n'hauria estat natural. Entorn i integracio urbanistica: S'adapta prefectamen al penya segat  irregular de l'acropoli d'atenes i es relaciona harmonicamen amb la resta d'edificis situat al costat est del parteno. Funcio, contingut i significat: Era un temple dedicat a Atena, Posido, i Erecteu (mitic rei ateneu) fundador de les panatenees. Les figures femenines per portic son en memoria de les dones de caria agafades com a esclaves dels grecs.

Parteno: Autor: Ictinos i cal·licrates. Cronologia: S.V a.C. Estil: Classic grec. Tipologia: Temple. Materials: Marbre de la pedrera del pantelic i fusta. Localitzacio: Acropoli atenes. Erecteon: Mnesicles, S.V a.C, Grec classic, Temple, Marbre del pantelic, Acropoli d'atenes. Teatre d'epidaure: Policlet el jove, S.IV a.C, Grec classic, Teatre, Pedra, Epidaure al pelopones (grecia). Teatre de l'epidaure: Descripcio formal: Es divideix en tres parts: L'orquestra, la cavea i les construccions esceniques. A l'interior es distingueixen dues zones dividides per un passadis anomenat diazoma. -Part inferior: 12 parts separades per 13 escales radials. -Part superior: 22 sectors de 20 grades amb les respectives escales. Aforament total: 15000 persones. A l'altre costat de la graderia hi havia l'escena, un edifici de dos pisos i un balco, servia de magatzem i vestidor pels actors. Entorn i integracio urbanistica: Aixeca la seva cavea a sobre d'un pujol aprofitant el pendent de la muntanya. Funcio, contingut i significat: El teatre va neixer com a consequencia de les jornades festives que els grecs dedicaven a la primavera i a l'hvern on deu del vi dionis la qual cosa explica l'aixecament d'un altar destinat als actes rituals en mig de l'orquestra. L'acustica es tan precisa que s'escolta als actors sense cap problema desde qualsevol lloc.

Entradas relacionadas: