Hitoria 1

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,78 KB

 
La crisis de la dictadura.6.1La crisi politica del regim. En 1973, Luais Carrero Blanco va ser nomentar president de govern i va esdebenir a persona cabdal per a mantenir la continuetat del regim despres de la mort del dictador. Auest plans van quedar truncats el desembres ja que Carrero Blanco va ser assassinat per Eta en un atemptat que va tenir lloc a Madrid.Aleshores, la fractura entre els qui propugnaven la continuïtat del règim a qualsevol preu, malgrat que comportara incrementar la repressió (immbolistes) i els qui apuntaven cap a la necesitat d’un canvi progressiu mitjançant la creació d’assosiacions politquis dins del Movimiento (oberturistes) es van fent cada vegada mes gran. El sector mes ultres fromaven l’anomenat bunquer, que agrupava comandament militar, vells falangistes i politics que obedisen al regim . En 1974 es va formar un nou govern presidit per Carlos Arias Navarro que preenia unir oberturistes i immobilistes. El programa era anomenat “espititu del 12 de febrero” un projecte d’obertura cap a un major pluralisme politic, Arias va prometre una nova Llei municpal que permetera l’eleccio dels alacades i va anunciar reformes sindicals i una nova llei sobre associaciosn politiquies . Els sectors ultradetrans van denunciar l’imminent perill de destruccio del regim, el govern d’Arias Navarro es decantà clarament cap a l’inmovilisme. Els minsitres oberturistes van eixir del govern amb la incapacitat del franquisme per democratitzar-se des de dins.

6.2L’auge de l’antifranquismeA partir del 1973 va tenir lloc un creixement espectacular de la conflictivitat social i de la constestació politica. La protesta obrera i d’estudiants i els grups d’oposicio van promoure la creacio d’organismes unitaris per a reivindicar la democratitzacio dels pais i impedir la continuïtat del franquisme.Es va crear l’Assamblea de Catalunya. També mes tard per inciitativa dle PCe a París es va crear la Junta Democratica de España que integrava CCOO, nombrosos partits d’esquerra i personalitats de la dreta democratica. El seu programa propugnava la formacio d’un govern provissional que implantara un regim democratic i adoptara mesures com l’amnistia, les llibertats politiques i sindicals i la legalització de tot els partits.El PSOE, l'any 1975 impulsà la Plataforma de Convergencia Democrática amb la Democrácia Cristitana de la UGT i el PNB i l'any 1976 es fussionaren, Cordinació Democrática. Els ultims anys de la dictadura va recaure la violencia política. ETA va incrementar els seus atemptats, i va sorgir un terrorisme ultraesquerrà. El franquisme hi va respondre amb la intensificació de la repressió.6.3La mort del dictador. La malaltia de Franco es va agrujar al llarg del 1974 i del 1975. Amb Franco sense poder exercir, el govern va haver de fer cara al conflicte del Sàhara. Territori, ric amb fosfats. L'any 1973 els sahrauís avíen creat el Front Polisario, formació nacionalista que advocà per la independencia. Espanya optà per acceptar la descolonització i permetre un referendum d'autodeterminació del territori.El rei Hassan del Marraco comptava amb el suport dels EEUU per a frenar la possible expansió de l'Algeria socialista aleshores va organitzar la Marxa Verda, era una invasio pacifica que va mobilitzar decenes de milers de civils.Davant d'un possible conflicte bel·lic amb el Marroc, Espanya va iniciar un conflicte encara no resolt actualment entre el Front Polisario, que proclamà la República Àrab Sahrauí Democratica, i el Marroc.
Franco va morir l'any 1975, deixant arrere un règim anacrònic i en crisi profunda. La pretenció que deixava el futur d'Espanya “atado y bien atado” va acabar sent una il·lusió sense foment.

Entradas relacionadas: