Influencia del romanticisme en la renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,43 KB

 


Romanticisme: moviment cultural que es va estendre des de Alemanya i Anglaterra per tot Europa duran el Segle XIX.
Època de transformacions: Els ideals de la revolució francesa i els afectes de la revolució industrial van fer canviar la política, leconomia i la societat. CLASSICISME: Segueixen models i regles, busquen lharmonia i la serenitat, han deducar i ensenyar, la raó i la realitat han dinspirar a lart i cada obra ha de pertànyer a un gènere determinat. ROMANTICISME: Recorren a la imaginació, són originals, mostren el seu món interior, han de despertar emocions, sevadeixen de la realitat i els generes artístics es poden combinar. Renaixença: moviment històric i cultural del Segle XIX per recuperar el català com a llengua de cultura i escriptura.Transformació social i economica provocada per la industrialització de Catalunya i per la influencia del romanticisme.
Objectius: - Promoure lactivitat literaria, crear una literatura pròpia, fomentar el coneixement de la pròpia història, crear institucions catalanes. MOMENTS EMBLEMÀTICS
1833: La Pàtria: poema de Bonaventura Carles Aribau que marca linici de la renaixença. Exalta la pàtria, el passat històric i la llengua.
1859: Jocs florals: Concurs de poesia dels temes Pàtria, Fé i Amor.
Premis: - Englantina dor ( pàtria)

- Viola dor i argent ( religió )
- Flor natural ( Amor )
El mestre en Gai Saber era qui guanyava els tres premis.
1877: Atlàntida: de Jacint Verdaguer, és el primer gran poema èpic de la literatura catalana.

Angel Guimerà: Vida: (1845-1924) La seva mare era canària i el seu pare català, per això en moltes de les seves obres els personatges són mestissos i pertanyen a dos mons culturals oposats. Quan tenia vuit anys van venir a Catalunya i anys després ja escrivia poesies en català. Al 1877 va guanyar el títol de mestre en Gai Saber. Només es va enamorar duna noia, que es va acabar casant amb un altre.
·La majoria de les obres teatrals són ROMàntiques:
-Tragèdia ROMàntica (ambientació històrica).
- Drama ROMàntic (realista).
·Mar i Cel: tragèdia ROMàntica escrita en vers que tracta de lamor impossible entre en Said(corsari musulmà) i la Blanca(donzella cristiana), perquè pertanyen a dues cultures i religions oposades.
·Terra Baixa: drama ROMàntic realista escrit en prosa que tracta de lenfrontament entre dos mons: el món pur de la terra alta, on Manelic pot mantenir la seva bondat; i el mon contaminat de la terra baixa.
Jacint Verdaguer poeta: Vida: (1845-1902): va estudiar en un seminari humanitats, filosofia i teologia. Als 20 anys va rebre dos premis dels jocs florals. Es va embarcar com a capellà en un transatlàntic i cinc anys desprès va residir al palau del Marquès de Comillas com a capellà de la família ( dedicació a la creació literaria). Als 40 anys va patir una crisi espiritual pensava que shavia tornat boig, i va residir en un santuari. Va morir de tuberculosi.
· Estil propi : combinava elements populars i cultes.
·Poemes èpics: - Latlàntida: esfondrament dun continent llegendari (Hércules)1877.
-Canigó: explica lorígen mític i llegendari de Catalunya. Hi apareixen personatges històrics, llegendaris i fantàstics. Lacció és als Pirineus. 1885.
·Poemes lírics: caràcter religiós i patriòtic.
· Va renovar els generes populars escrivint-ne noves versions en prosa i vers.
Narcís Oller(novelista) Vida: (1846-1930): Va quedar orfe de pare als 3 anys i es va criar amb el seu oncle matern, un home molt culte. Va estudiar dret però els que li agradava de debò era escriure. Va començar escribint en castellà obres ROMàntiques, però va acabar escribins en català perquè pensava que en aqeuesta llengua expressava millor la societat daquella època a les eves novel·les.
·Les seves obres pertanyen al Realisme, tot i que tenen alguns elements del Romanticisme.
·Novel·les: La Papallona, LEscanyapobres, La Bogeria i La Febre dor.
·Normalment escribia sobre la societat, a vegades criticant-la.


Entradas relacionadas: