Les influéncies de germànics i àrabs sobre el llatí en evolució

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,87 KB

 

Substrat.

Les influències de subtrat es donen en el moment en que la llengua encara no està formada. Les llengües que parlaven el pobles que habitaren la Península abans de l'arribada dels romans van deixar la seva emprenta en el llatí vulgar i, en la configuració posterior del català. (iberobasc, pissarra; celta, carro;grec, oliva; fenici, Eivissa).
Superstrat
Pel que fa a la llerngua,ni els germànics ni els àrabs van substituir el llatí -que a causa de la manca de contacte amb Roma estava ja molt fragmentat i evolucionava cap a les llengües diferents- però sí que hi van deixar la seva influència sobre la que estava formant-se, a les nostres terres, el català. (germànic, guerra; àrab, gerra)
Adstrat
Una vegada que la llengua ja està formada continua rebent aportacions d'altres llengües també consolidades i, influeix en aquestes o en altres. Trobam: occitanisme (bacallà, canonge); castellanismes (bàndo, avorrir-se, borratxo); Gal·licismes (jardí, beixamel); italianismes (carnaval, piano); anglicismes (futbol, càmping). Catalanismes en el castellà (Quijote, papel); sard (faina-feina); francès (abricot-albercoc)

Entradas relacionadas: