Isosil·labisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,3 KB

 
Clasicisme: Tornar als models classics, Imperialisme: Renov, de cat, de la societat i cultura.
Mancomonutitat de Catalunya: Organisme poltic mes important del noucentisme, la creació del cual data del 1914. La seva funció bàsica mitjançant la burgesia, va ser la modernització de Catalunya. -Infraestructures:`Ponts, Ferrocata... Cultural: Biblios, museus... Filologics: Ceaciod enormes ortografiques:(pompeu Fabra-1913) Un membre destacat dela Mancomnunitat va ser Enric Prot d ela Riva( acabat l'any 1925)La manco. Tanca al 1925 degut dictadura.
Eugeni Dors: Va ser un polític destacat del Noucentisme i que dota el moviment de les seves 5 bases. Va manifestar les seves idees literaries, al diari la veu de Catalunyafent Srvirel Pseudònim de Xènius. Del recull dels seus articlesliteraris i polítics o ideologics s'anomena glossari. (Comentaris ( Situació de Catalunya)
Poesia Noucentista: Es una poesia amb rigidesa métrica(isosil·labisme)-> decasilabs, alexandrins (12) // sol sortir rima consonants// recupera els models classics// Tema: natura ordenada, vida humana (etapes de l'home) srenor, harmonia, ordre//Apareix mitologia. Autors: Destaquen Guerau de Liost (Jaume i Mates ) -> la muntanya d'ametistes. I basicament Josep Carner que publica els fruits saborosos.( es l'obra mes important del Noucentisme y consten de 18 poemes que comparan les diferents fases de la vida de l'home amb determinades fruites- maduixa- infantesa vellesa- figues ....) Novel·la Noucentista: Es mesurada, sobria i s'allunya del subjectivisme ( sense sentiments) destaca ( Eugeni d'Ors) i les seves dues grans obres : - Glossari ( conjunt d'articles periodístics que es van publicar a la veu de Catalunya i que donen l'imatge d'una societat harmonica.
La ben plantada - Ens explica la historia d'una noia, la Teresa i la seva relació amb el mediterrani la llum, la costa el mar. S'ens dóna la imatge de la dóna Noucentista.

Entradas relacionadas: