Joan francesc mira ha tractat els seus assajos amb una frescor singular

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,14 KB

 

T16 Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.


Joan Francesc Mira ha tractat els seus assajos amb una frescor singular. L'article d'opinió és un assaig en miniatura, metafòricament. Mira ha apres de Fuster els recursos essencials del genere. Suggereix i argumenta amb gracia, maneja molt be la ironia i és un veritable mestre de l'adjectiu.

Els coneixements antropològics de l'autor li resulten molt útils per a analitzar qüestions fonamentals allà on altres sols veurien aspectes superficials. Quan observa un poble, un territori o un costum, ell veu tot el que passa al país. Si observa coses que no tenen comparació amb els costums locals ho veu com a enveja, sorpresa, ironia o curiositat.

Temes com el nacionalisme, la relació entre cultura i poder, la creació i l'evolució de les identitats i del símbols que les conformen, la importància de les llengües per tal de crear consciencia col·lectiva, i la possibilitat de manipular tots aquests element en benefici d'interessos molt concrets, ocupen una gran part en les sues obres. L'eix genèric d'aquestes reflexions és la complicada qüestió de la identitat i totes les conseqüències que se'n deriven, especialment el seu us polític.

És un escriptor arrelat al seu país, conscient de les seues virtuts i defectes, que observa la societat valenciana amb mirada critica, enriquida amb l'experiència vital, la lectura i per la seua dedicació a l'escriptura. Els clàssics i l'humanisme, la democràcia i la raó, sustenten la seua forma analítica i reflexiva d'examinar la vida.


Entradas relacionadas: