Ser Joan fuster

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,6 KB

 

Pere Calders // Vida: Va néixer a Bar l'any 1912. Va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts. Fou voluntari a l'exercit Republicà. Mentres complia el servvei militar va escriure Unitats de xoc. Va aconseguir deixar l'exercit republicà i es va exiliar a Mèxic, on es va trobar amb altres catalans exiliats. Hi va viure durant uns vint anys i va tornar a Catalunya, on es dedicà al periodisme. Va morir a Bar l'any 1994.

Obra: Va publicar els seus dos primers llibres l'any 36 El primer arlequí i La gloria del doctor laren. Els trets característics de l'autor són: l'imprevist, l'atzar, la sorpres i l'absurd. L'any 55 va criticar Cròniques de la veritat oculta. Va guanyar el premi Sant Jordi amb la novel·la L'ombra de l'atzavara. També va escriure Aquí descansa Nevares, Tot s'aprofit, De teves a meves o El barret fort.  

Manuel de Pedrolo // Vida: Va néixer l'any 1918. De petit llegia molt a la biblioteca del seu pare,on trobava molts de llibres de lliteratura espanyola, com Valle - Inclán o Pió Baroja. Volia estudiar meducina, peró va haver de treballar de de mestre. Un cop llicenciat del servei militar va entrar a treballar a un agencia d'assegurances.  L'any 1946 començà a escriure amb freqüentment, i no pararia mai, tant d'escriure, com de publicar. La novel·la es el tema en que més sobresortí, i fou aquest genere literari el que li permeté explotar la incomunicació, la solitud, ... Va morir l'any 1990.

Obra: El 53 publicà un recull de contes, lany següent guanya el "Joanot Martorell", amb la novel·la Estrictament personal. El 56 Totes les besties de càrrega, un dels seus millors llibres. El52 va escriure Cendra per Martina. Va rebre els premis més prestigiosos de la literatura cat, com: el Víctor Catalá, Sant Jordi o Prudència Bertrana. L'any 79 Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Joan Fuster // Vida: Va néixer a Sueca l'any 1922. La seva família era d'origen pages, encare q el seu pare havia estat tallista d'imatges i professor de dibuix. El 1943 va començar els estudis de dret, que els combinava amb la formació autodidacta de l'autor. Durant 10 anys treballà d'advocat i va fer col·laborecions a la premsa. El 1954 va publicar l'assaig El descredit de la realitat, amb el qual inicià una gran carrera. L'autor tracta temes sobre l'amor pel País Valencíà. Morí l'any 1992.

Obra: Fuster es caracteritza per la gran diversitat de temes, però també de generes. Ell va destacar en l'assaig. El 1962 publicà Nosaltres els Valencians, llibre importan per coneixer la históri i lacultura de la regió. Com a crítica cal destacar els estudis sobre Ausiàs March, Joan Salvat-Papasseit, Josep Pla i Salvador Espriu.                                                                                                             

Entradas relacionadas: