Joan Maragall

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,01 KB

 

4.2) Canigó: es un poema format x 12 cants i una conclusió. L’acció transcorre de volts (1000) i la mateixa acció acendra amb orígens llegendaris de Catalunya. El poema narra les gestes del comte tallaferro contra els moros q envaeixen les terres catalanes. El protagonista és Gentil, fill de tallaferro. Les fades q eviten el Canigó desperten d’interès de gentil q, s’eduí per la flor de neu, reina de les fades, abandona el seu lloc de vigilància. Flor de neu explicarà a gentil les diferents llegendes q amaguen els Pirineus.

Mentre gentil conversa alegrament amb flor de neu, els moros arriben al Canigó i derroten els cristians, i el mateix gentil serà assassinat pel seu oncle, el comte Guifré, en un atac de ràbia. Guifré fundarà un monestir. A partir d’aquí el món serà substituït pel triomf del cristianisme.

5) altres moviments literaris de la Renaixença:a més del Romanticisme, els altres moviments literaris q van influir alguns autors de la Renaixença, però en menor mesura són:

  • El modernisme:aquest moviment va aparèixer a Catalunya l’ultima beca de oda del S.19 (1890) i perdurarà fins a la 1era beca del S.20. el modernisme tenia una clara voluntat de reconstruir una cultura nacional i oberta a Europa, en contraposició de la Renaixença.

1r període (1892-1900): * Regeneracionisme: és la insatisfacció x la situació històrica q viu al país i el desig de regenerar i modernitzar la societat. * Decadentisme: no creuen en la funció de l’artista com a transformador polític de la societat, sinó q converteixen l’art en una evasió i defensen q l’única justificació de l’art havia de ser l’art mateix, és a dir l’art per l’art. * Vitalisme: és l’exaltació del valor de la vida. –- és la etapa més convertir del modernisme.-- existeixen diferents elements d’unió el de qüestió, com la revista ‘’l’Avenç (1881) com substituïda tan com la revista de Catalonia i també altres ‘’4 gats i pèl de Ploma’’.-- s’organitzen festes i trobades modernistes a locals com ‘’cau ferrat’’ de sitges.

  • 2n període (1900-1911): -- el modernisme perd bona part de l’empenta i d’agressivitat q el caracteritzava. –-Van ser els anys de producció lideraria.-- Durant els últims anys d’aquesta etapa les manifestacions modernistes van conviure amb el noucentisme, un moviment literari català q anava més enllà.


5.1) Joan Maragall: és un dels màxims representants de la poesia modernista. Home de gran cultura, va néixer a BCN (1860) i pertanyia una família burgesa dedicada al negoci tèxtil. Va estudiar la carrera de dret tot i q mai exercit d’advocat. Des de ben jove va manifestar inquietuds literàries i de seguida va orientar la seva passió d’escriure cap al periodisme. Es va incorporar a tots els escenaris culturals de la vida barcelonina, com les festes modernistes a sitges o les seves col·laboracions en la revista ‘’l’Avenç’’.

(1891) es va casar amb una jove d’origen angles, la Clara Noble en privat va tenir 13 fills. Va morir (1914).

5.1.1) Obra poètica: va publicar alguns del seus primers poemes en revistes ‘’La vaca cega’’ (1891) o L’oda infinita (1888), la poesia es presentada com a eina de coneixement.

La seva producció literària es concentra en S.20 amb obres com: Visions i cants (1900), Disperses (1904), Enllà (1906) i seqüències (1911).

  • Visions i cants (1900): en aquest llibre rea labora mites de Catalunya com el Comte Arnau, el Van d’oller Serrallonga... és a dir, ofereix una visió de personatges vitalistes i homes d’acció. Maragall vol q presenti aquests herois com el caràcter essencial de l’home català.

Els poemes + coneguts són:

‘’ El comte Arnau’’: de terme llegendari

’’Oda a Espanya’’:    ‘’     ‘’    patriòtic

‘’El cant de la senyera’’:’’  ‘’     ‘’     .

Són cants associats a la temàtica patriòtica, popular i nacional.

Oda a Espanya reflecteix el desencant del catalanistes respecta de la política espanyol.

  • Seqüències (1911): publicat poc abans després de la seva mort. Conté alguns cants al paisatge com ‘’La fageda d’en Jordi’’ o ‘’ Oda de BCN’’. En aquell llibre hi trobem el seu testimoni ideologia i religiós, amb pomes com ‘’El cant espiritual’’, en el qual l’autor declara el seu seguidor de la fe catòlica.

             Maragall va realitzar un notable tasca de traducció poètica. Va traduir els autors europeus q + van influir en el Modernisme com   ara el filòsof Nietzsche, i escriptor com Goethe i Schille, tots 3 alemanys.

 

Entradas relacionadas: