Joan Oliver

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,1 KB

 

Joan Oliver i la renovació de la comèdia: manifesta una intenció crítica a través de la peça o obra ben feta (desenvolupat sobretot a frança): aquesta forma teatral és un tipus de comèdia on el tema és l'intriga utilitzant cops d'efecte i la presència d'equívocs. L'autor elabora una sèrie de comèdies on expresa una visió crítica de la burguesia. El que pretén l'autor, es deixar en evidència la classe burguesa de qualsevol manera. (La fam, Allò que tal vegada s'esdevingué, Ball robat, Pigmalió). 

Ball Robat: Ball robat (1954) és l'obra més destacada de Joan Oliver (Pere Quart). Es tracta d'una comèdia burgesa que ens mostra la crisi de tres matrimonis.  El tema principal, gira entorn a les infidelitats amoroses un tema freqüent en les obres de Joan Oliver.  En Cugat (escriptor) , casat amb la Mercè, L'Oleguer (advocat), casat am l'Eulalia. L'Oleguer ha tingut una història amorosa amb la Mercè (dona d'en Cugat) i aquest manté una conversa amb ell dient-li que sigui sincer amb ell sobre el tema. Trobem una construcció teatral que té relació amb l'anomenada peça ben feta (s'arriba a una resolució del conflicte).

Allò que tal vegada s'esdevingué: Joan Oliver (1936), en aquesta comèdia parteix de la temàtica religiosa de la bíblia per introduïr una visió humorística de els personatges Adam i Eva ( el pare de la humanitat segons la Bíblia) situats en el jardí de l'Edèn que és l'escenari principal de l'obra. En aquesta obra Joan Oliver ens pretén mostrar la idea de feliçitat segons els humans que consisteix en no fer res. Tot això cambia quan Eva es cansa de no fer res i li diu a Adam que fassin coses diverses per trencar la rutina que porten i arran d'aquest fet començen els problemes segons Adam que al llarg de la escena fa un monòleg amb un tó sarcàstic.

Entradas relacionadas: