Joan salvat-papasseit

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,93 KB

 

miklcostaiyobra: .-fiymayorkiorfals11anysnixal1894moral1922.

lsuoncy'introdueixenltmaclàssicstudiadrtvasrordnatsacrdot.

1902:galardonatjocsflorarsanomnatmstrgaisabr2corrnts:ROMàntiksiclàssiks:tmalanaturaidu.

granobra:oracians (1906)ipidformntor

joanalcovrimaspons: nixapalmaal1854studiadrtabarclonascasaambrosapujolitni3fiys.

elsfiysiladonamornamblsuspoemsxprsaldolorqpatiaprmiatalsjocsfloralsnombratmmbrdl'institut

d'studiscatalansobraimportant:labalanguera (imnamayorca)capaltardposiaclàssica:movimntnocntist.

María antonia salvà:   nix a palma,primra poeta modrna i traductora.Fins al 6 anys viu amb ls tiets rodjada d natura.

obrs: tma la natura.Entr l rcord i l'anyorança.Obra: cap al tard.

Noucentisme: moviment cultural als inicis del Segle XX. Qui fa les teories es Eugeni d'Ors. Creuen en un model de civilització. Noucentisme: juguen amb lo nou, ideal: Catalunya ciutat. Josep Carner i Jaume Bofill. Crear un model culta en català.

Joan Maragall:  Va nèixer l'any 1860 a Barcelona i mor al 1911. Premiat als jocs florals. Obra amb temàtica diversa: amor, natura, la terra, la ciutat, llegendes, element espirituals. Dos corrents: Vitalisme i decadentisme.

Primera etapa: Caràcter vitalista: obra: l'oda infinita. Segona etapa: Vitalisme i decadentisme: obra: tres cants de guerra. Tercera eta: Visions i cants.

4 et: Obres: Enllà, Nausica,. Col.Labora en diari de Barcelona, li va donar gran fama i reconoixement.

Josep Carner: Neix al 1884 a Barcelona, mort a brussel.Les al 1970. Poera, periodista i traductor. Màxim representant de la poesia noucestista. Va estudiar dret i Filosofia. Membre de l'institut d'estudis catalans. Va situar a la poesia catalana al nivell de la poesia .Europea del seu temps. Obra: Fruits saborosos(1906) Nabí, pla paraula del vent.

Avantguardisme: Tendencia de renovació i trencamentde les formes naturals(tradicionals) Va sorgir al Segle XX, duran la 2a Guerra Mundial.

Es una protesta als homes contra la barbàrea, la destrucció. Corrents: Futurisme: s'emmaravellan en la ciència i les noves tecnologies. Negació del passat, no tradició. Gust al perill i al risc. Neix a Itàlia.

Cubisme: Es basa en no recrear les aparences sinó qie ho descompon, res tradicional, trencament.

Dedaísme: Apareix a París, vol trencar amb tradició, intenta posar en dubte els valors de la societat, amb lo absurd i lo irracional.

Surrealisme: Apareix a París, el somni, les ilusions, formen part. Poetes importants: J.V. Foix, i Joan Salvat Papasseit.

Joan Salvat Papasseit: Neix al 1894 a Barcelona: Pertany a la classe treballadora i pobre de la Barceloneta. Interès per la cultura

i per llegir, treballa des de petit. Per les seves idees és empresonat. Corrents: Futurisme. Obres: Irradiador del port i les gavines, el poema de

la rosa als llavis, la gesta dels estels. Molst poemes són musicalitzats.

Simbolisme: És un corrent artísitc,a finals dels Segle XX, s'inicia a París, un gran idea de literaturai arts clàssiques.  A través de l'art vol demostrar una realitat més enllà dels sentits. Però el podem intuir. Autors: Bardolaire. Temes: tractament de la dona, angelical  maligne i el de la mort. Sovint dona i mort van unides. El somni del subcoscient forma part de l'art. Autors; Mauras Torres. Carles Riba: Bartolomeu Roselló.

Màrius Torres: Va néixer al 1910 a Lleida. D'una família benestant. Estudià medicina a Barcelona. Col.Laborador de diaris, periodista a La Jornada i L'ideal de Lleida. 1935: Tuberculosis. Ttal: 38 poemes: temes: poesia solitud, l'amistat, l'amor, el pas del temps, la música. S'enamora de Mercè Figueres i li dedica poemes. Es publica a "poesies" a Mèxic. Es una poesia símbolística.

Entradas relacionadas: