Joanot martorell

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB

 

Joanot Martorell és el presumpte autor de la novel·la cavalleresca Tirant lo Blanc. J. Martorell va néixer el 1411 aproximadament, a València (es sap perquè Jaume Chiner, prestigiós filòleg, va trobar un document datat el 1431 a on es parlava dell i no sesmentava que tingués més de vint anys, fet que en aquella època era usual). Procedia duna família noble (lavi era cobrador dimpostos del rei i el pare era home de confiança del rei, que aleshores era Martí lHumà) que pertanyia a la mitjana noblesa valenciana. Joanot Martorell va esdevenir un cavaller vigorós i orgullós.
El 1410 va morir Martí lHumà i es va implantar una nova dinastia, cosa que va esborrar tots els contactes reials que tenia la família, i J. Martorell es va fer càrrec dels seus, però de moment la família sanava mantenint i no tenia problemes econòmics. Llavors el 1435 Francesc Martorell (el pare de J. Martorell) va morir , i aquí va començar la davallada econòmica de la família, ja que vivien com si fossin de la noblesa, amb totes les despeses que això comportava, per mantenir lestatus social.
La família Martorell eren vuit germans, Joanot era el quart, dues de les seves germanes eren Isabel i Damiata. Isabel tenia una relació amb Ausiàs March i Damiata amb Joan de Montpalau (cosí de J. Martorell), els primers es van casar en boda sorda, i la Damiata estava compromesa per casar-se secretament. Però Joan de Montpalau volia diners i com que Damiata va perdre el dot no la va acceptar. J. Martorell va defensar en tot moment a Damiata fins el punt que va enviar al seu cosí una lletra de batalla a ultrança per fer una justa a mort. Com que eren il·legals fer-les, J. Martorell va anar a Anglaterra a buscar Enric VI (rei dAnglaterra). Gràcies a la reina Maria, dona d'Alfons el Magnànim, que va enganyar al emissari que duia la carta de batalla a ultrança, no es va produir la justa. Però a canvi Joan de Montpalau va donar una gran suma de diners i va compensar els problemes econòmics de la família.
Quan J. Martorell va viatjar a Anglaterra i es fa famós, va conèixer a Guy de Warwycke i Guillem de Veroic, dels quals es va inspirar en la primera part de la seva novel·la, i va conèixer a molts cavallers de llocs diversos i sinspira amb la llegenda dels cavallers de lordre de Garrotera.
J. Martorell tenia un caràcter bèl·lic i bregós, que normalment el portaven a enfrontaments, tals com les que va enviar al seu cosí, a Gonçalbo d'Híjar, a Felip de Boïl i a Jaume Ripoll, totes a ultrança, fet que descriu molt el seu caràcter. També va participar en nombroses guerres. Aquesta actitud orgullosa lacaba portant a una vida de lladre i assassí que inevitablement a ser condemnat a la presó de València.
J. Martorell va morir lany 1465 quan tenia entre 50 i 60, solter i sense descendència.

p

Entradas relacionadas: