Els jocs de la fam

Enviado por alejandro y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 13,38 KB

 

Panem és un estat que pertany a Amèrica del Nord, està dividit en 13 districtes sotmesos a la ciutat del Capitoli. El Capitoli és una ciutat de luxe mentre que els districtes viuen en pobresa i treballant per aquest. Fa molts anys els districtes es van unir per enderrocar el Capitoli però no ho van aconseguir, va ser una guerra molt cruel i sagnant en què el Capitoli va destruir cada un dels districtes i fins i tot va eliminar totalment el districte 13. Des de llavors cada districte viu aïllat i envoltat per tanques electrificades. I a més el Capitoli per recordar els fets cada any se celebra el dia de la Sega onelegeixen un noi i una noia de cada districte per lluitar a mort per la victòria en els Jocs de la Fam.

Katniss Everdeen és la protagonista de la història, viu al districte 12, amb la seva mare i la seva germana Prim. El seu pare va morir en l'explosió d'una mina, i arrel d'això ella fa de cap de família; s'encarrega de portar el menjar a casa. Cada dia surt a caçar el bosc i allà es troba amb el seu amic en Gale.

El dia de la Sega tots els habitants del districte es reuneixen a la plaça de l'ajuntament per tal d' escollir els dos tributs. Juntament amb l'alcalde s'hi troba l'Effie, l'acompanyant del districte 12, i en Haymitch ( una mena de mentor ). Un dels noms escollits és el de la Prim i Katniss ràpidament la substitueix oferint-se com a voluntària dels jocs. El següent nom és en Peeta Mellark, Katniss recorda aquest nom i sent una mena de 
rancúnia, ja que anys enrere aquest noi li va regalar un tros de pa.

Seguidament als tributs se'ls hi deixa uns minuts perquè s'acomiadin dels seus familiars i amics. Tot seguit es desplacen en tren cap al Capitoli. Allà es troben amb tots els altres tributs, i amb els seus estilistes, en Cenna i la Pòrtia. Durant uns quants dies s'entrenen i mostren les seves millors habilitats en la lluita davant dels jutges. Katniss
és molt bona amb l'arc i les fletxes, i és molt hàbil amb els ganivets.

La nit abans d'anar cap a l'Arena ( lloc on es fan els jocs ) s'entrevista a cada tribut. Katniss durant l'entrevista està bastant nerviosa però se sorprèn molt quan en Peeta surt per ser entrevistat i diu davant de tothom que està bojament enamorat d'ella.La primera idea es quan la Katniss i en Peeta acorden no agafar cap paquet del capitoli i marxar corrents cap el bosc per amagar-se i no entrar en lluita amb als altres tributs.
Però la katniss abans de marxar corrents cap al bosc pot agafar un paquet amb unes quantes provisions. La katniss després de marxar corrents cap al bosc, comença a buscar-se la vida buscant aliments i aigua per sobreviure però mentrestant el capitoli provoca un incendi. Ella sobreviu de l’incendi i s’enfila a un arbre i es dona conte de que s’ha creat un grup entre uns quants tributs de diferents districtes i entre ells hi va en Peeta. És dalt de l’arbre on se n’adona que els altres tributs no poden arribar fins ella i per aquest motiu es fa la valenta delatant la seva posició els seus enemics. Això provoca que els tributs es quedin a sota de l’arbre esperant-la fins que baixi.

Allà dalt troba a la Rue que es una noieta del districte 11. Ella l’avisa de que es troba al costat d’un panel d’abelles anomenades batedores, molt perilloses i creades pel capitoli. Amb l’ajuda d’aquest panel i 
gràcies, desde aquest moment, a la seva amiga Rue, llença aquest panel contra els altres tributs que estan esperant-la sota de l’arbre per matar-la. Amb aquesta acció aconsegueix acabar amb dos tributs i pot escapar de aquest arbre sense perill però ella també rep picades d’aquestes batedores i queda mal ferida estesa i desorientada sota l’arbre.

De sobte se n’adona que s’acosta algú i resulta ser en Peeta el qual l’ajuda a amagar-se abans de que arribin els altres tributs i la matin. Desde aquell moment ella i la seva amigueta Rue comparteixen aliments i coneixements. I creen un pla per deixar als tributs sense provisions i aliments.

La katniss pot aconseguir arribar fins a les provisions i destruir-les, però la Rue que es troba lluny intentant encendra les fogueres te un final tràgic. Ella mata el tribut que acaba amb la seva amigueta clavant-li una fletxa al coll. Després puja a l’arbre i sent que hi ha una nova norma que diu que poden guanyar els dos tributs de cada districte.


Després que la Katniss reves la noticia que els jocs els podien guanyar tots dos participants del mateix. Districte, busca en Peeta desesperadament ja que sap que esta ferit, per la baralla amb en Cató i les fiblades.

Seguin 
un rastre de sang secaque ella pensa que és d’en Peeta. Finalment el troba, sense esperar-ho perquè ell estava enterrat al fang i cobert de fulles al costat del riu, i el trepitja. La Katniss s’adona que realment en Peeta està malferit, té 3fiblades d’abella i un tall profund a la cama que a més a més està infectat.

La Katniss decideix rentar-lo i curar-li les fiblades amb les herbes que li va ensenyar la Rue, i ella pensa en com la seva mare i la seva germana curaven als malalts que venien a casa seva, i es dóna compte que ella no té aquesta fredor per enfrontar-se a aquestes situacions.

A partir d’aquest moment, passen uns dies a la cova i la Katniss es dedica a cuidar en Peeta. A mesura que passen les hores la Katniss veu que si no reben ajuda ràpidament en Peeta segurament no sobreviurà.

Els organitzadors dels jocs anuncien que cada participant rebrà el que necessita per acabar els jocs. L’únic que han de fer ésanar a l’arena a buscar-ho, però en Peeta no vol que la Katniss vagi sola, ja que ell es evident que no i pot anar-hi.

La Katniss veien la gravetat de la situació, es dóna compte que la única manera que els ajudi en Haymitch édonant-li el que ell vol, amb petons no hi ha prou. Així que la Katniss li demana a en Peeta com i quan es va enamorar d'ella. És en aquest moment quan reben el paquet que compte la medicina per dormir a en Peeta, que li permetrà anar a l’arena a buscar el paquet.

Desprès que en Thresh salvés a la Katniss de la Clove, la Katniss inicia la tornada a la cova amb la medicina d’en Peeta.

Un cop arribat a la cova inmediatament l'injecta la medicina, a l'endemà en Peeta està molt millor i decideixen anar a caçar i buscar aliments. La katniss marxa més lluny per poder anar a caçar perque en Peeta fa molt soroll i s'en va a buscar baies.
Al tornar la Katniss veu la CaradeGuineu morta pèrqué les baies que collia en Peeta eran verinoses.

La Katniss i en Peeta passan uns dies sols a la cova mostranse el seu amor, després s'en van a la cornicopia i la Katniss i en Peeta tenen una lluita amb en Cató que acaban guanyan. Després els organitzadors dels jocs deixen anar una especia de monstros creats a partir dels contrincans morts dels jocs de la fam. Finalment en Cató mor i els, pero el presentador anuncia que hi ha hagut un canvi de plans i no poden haveri dos vencedors ens els jocs. Per tant la Katniss i en Peeta desideixen fer veure que es prenen bayes verinoses per tal de fer veure que moriran els dos per el seu amor, però el presentador en l'ultim moment als proclama vencedors als dos i ells escupen les bayes. Fins l'ultim moment fingeixen estar enamorats pero quant baixen del tren que els porta a casa, la Katniss s'en adona que només a set una estrategia per vguanyarse al públic, i els patrocinadors.

Entradas relacionadas: