.Com el jocs florals

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,57 KB

 

La Renaixença i els Jocs Florals: els intel·lectuals renaixentistes van restaurar el 1859 a Barcelona i a València l'antiga festa dels Jocs Florals (certàmens literaris). En aquests certàmens participaven escriptors de tot el domini lingüístic. El lema d'aquests concursos era "Pàtria, fe i amor" tres seccions les quals eren premiades respectivament amb l'englantina, la viola i la flor natural. Si un poeta hi guanyava tres vegades, se li otorgava el títol de mestre en gai saber.

Els Jocs Florals a Barcelona foren promoguts per la burgesia, difonien idees nacionalistes i arribaven a les classes més baixes. A València foren organitzat per "Lo Rat Penat" (societat fundada per Constantí LLombart) i es esdevingueren un concurs poètic localista i bilingüe.Uns quants noms: Joaquím Rubió i Ors (1818-1899) pseudònim lo gaiter del LLobregat i autor de "Mos cantars" (primera declaració d'intencions del moviment renaixentista).

Vicent Boix pseudònim lo trobador del Túria, obra "el encubierto de Valencia".

Manuel Milà i Fontanals erudit i filòleg va impulsar el moviment.

Marià Aguilò (1825-1897) bibliotecari de la universitat de València va organitzar els Jocs Florals de València l'any 1859.

Vicent V.Querol autor de "rimes catalanes" recollia en el poema "patria, fides i amor" la famosa trilogia que va servir com a lema als Jocs Florals.

Jacint Verdaguer considerat el poeta nacional de Catalunya aconseguí la plenitud poètica amb peces com "Canigó" o l'obra èpica "Atlàntida".

Entradas relacionadas: