Jocs Florals

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

 
La Reinaxença
Va ser un moviment de recuperació que va impregnar d'ideals ROMàntics tots els àmbits:-social: Afavoreix la classe burgesa
-econòmica: Perquè té relació amb la Revolució Industrial
-Polític: sorgeix el nacionalisme -Cultural:la recupaeració del català literari
La primera generació de poetes ROMàntics
El romanticisme sorgeix a Alemanya i a Anglaterra, pero a Catlunya va arribar a mitjans del Segle XIX. La seva funció era crear un art nou, basat en l'imaginació i per tant contrari a la raó i imposició de normes.
En 1833, Bonaventura Carles Aribau va publicar en una revista, la primera poesia ROMàntica en català. El seu exemple va estar seguint per altres autors, i així restauren els Jocs Florals en l'any 1859.
Els jocs Florals
es reistauren en el 1859, amb objectiu de recuperar el català com a llengua d'ús culte i perquè apareixessin els noms literaris de la renaixença.
Seguien el lema “Patria, Fides ,Amor”. S'otorgaven tres premis: a la millor poesia de tema patriòtic, al poema que cantés millor la fe i al millor poema que glossés l'amor. El poeta que guanyes els tres premis en el mateix any se proclamava mestre. Posteriorment també reparteixen premis al millor obra en prosa i el millor assaig.
Els jocs florals van aconseguir la normalitació cultural:
-Un públic assidu al fet literari-La primera editorial en català
-Un prestigi social a la llengua-Van crear poètica i propulsar gèneres literaris
L'any 1877 jacint verdaguer i Àngel Guimerà hi van guanyar premisde poesia, Guimerà es va proclamar mestre en gai saber i al 1879 Narcís Oller va aconseguir el premi de prosa
Guimerà i oller, juntament amb altres van escriure un revista anomenada renaixensa que publicava les idees bàsiques del moviment.
La segona generació de poetes ROMàntics
Encapçalada per Jacint Verdaguer, nascut a Folgueroles i mort a Vallvidrera. Als 15 anys va començar a escriure poesia i més tard al 1865 va publicar Dos màtirs de ma pàtria o Llucià i Marcíà on apareixien els seus temes: la fe i les arrels històriques de Catalunya, i més tard hi han els primers esbossos de l'Atlàntida, un poema èpic i guanyà un premi especial als Jocs Florals.
L'interès per l'història i religiositat va portar a redactar el Canigó, un altre poema èpic. Amb l'història de Gentil un cavaller jove, que s'enamora de Flordeneu, la reina de les fades del Canigó, aconsegueix un doble procés de mitificació: la dels Pirineus i del naixemnet històric de Catalunya.
Cal destacar:-Montserrat i Aires del Montseny i l'Oda a Barcelona dedicat a la capital de la nació.
Verdaguer va dedicar bona part de la seva vida a cantar la fe cristiana- per exemple amb Lo somni de Sant Joan, a partir d'escriure aquesta obra va escriure poesia ascètica i mística, on hi abocava l'oposició a les jerarquies eclesiàstiques i socials.
AL popularitat de la seva poesia queda palesa perquè els qui canten no sabes que n'és l'autor. Com per exemple el Virolai, dedicat a al Mare de Déu de Montserrat.
Ell també va destarcar com a prosista, amb 4 llibres.

Entradas relacionadas: