Els Jocs florals durant la Renaixença.

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,32 KB

 

ROMANTICISME: mov. S.XIX que va provocar grans canvis en la cultura. Principis: valoració de la imaginació fantasia i utopia, de la realitat nacional i la llibertat, emocions nostàlgiques, melangioses i properes a la depressió, l'invidualisme artístic i la subjectivitat, rebuig de normes de neoclassisme, desig de donar una base literaria solida. Renaixença mov. De recu. Nacional i cultural que aconseguí que la lite. I l'art sortissin de la crisi. Jocs florals, certamens literaris on es premiava les millors composicions.

JACINT VERDAGUER (1845 Folgueroles(vic)-Vallvidrera 1902) composicions poetiques on es manifestaven la fe, natira i orígens de Catalunya, un dels poemes + famosos Atlàntida (1877) narra l'enfonsament del continent i el descobriment d'Amèrica.


ÀNGEL GUIMERA I Jorge, pare catala mare canaria, (6maig 1845 Snt Cruz Tenerife-BCN 1924) va començar la vida literaria en caste ven aviat en cata, va ser president de l'ateneu barcelones i de la U. Catalanista.Canons romantics, triomfava el Realisme.

T.Romàntic/HISTÒRIC espai allunyat en temps i de espectador, abandó de temps, lloc i acció, evasió fantasia i violència, pers. Guerrers nobles dames trobadors, grandiloqüència, us vers, passió en acció, trama tortuosa amb obstacles, abundancia escenes. T.REALISTA/RURAL espai proper espectador, estructura classica, versemblança violència per passions, pers. Pagesos amos pastors, llenguatge col.Loquial, us prosa, elem. Fulletonescos, intriga amorosa, heroi és la figura que encarna essencies i la max. Tensió és quan s'enfronten pocs pers.

Entradas relacionadas: