Josep María Junoy

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,06 KB

 

Les Avantguardes

Es van desenvolupar a Europa a principis del Segle XX. Els moviments d'avantguardes son un conjunt de tendencies artístiques que es van desenvolupar entre el 1909 i el 1940. Es van caracteritzar per buscar noves formes d'expressió. Els moviments mes importatants foren , El Cubisme, El Dadaisme i el Surrealisme. A la nostra llengua destaquen escriptors com Joan Salvat Carles Salvador i Josep María Junoy. Els cubistes volien transmetre que no hi ha una realitat única per aixo els seus dibuixos estan descompostos. Els Futuristes pensaven que la industrialització era bellesa per aixo a les seus obres elogiaven els avanços i el invents. La escriptura futurista pretenia cabrejar el lector per aixo no es ficaven signes de puntuació canviaven l'ordre de les oracions i utilitzaven les majúscules lliurement, etc. Un exemple d'aixo son els cal·ligrames.

El Surrealisme                  

Els surrealistes pensaven que per a comprendre la consicio humana sabien de buscar les solucions en els mons del somnis i el subconcient. Els surrealistes utilitzaven l'escriptura automatica que consisteix en rescatar els pensaments oclts que solament apareixen als somnis, perque no som conscients d'ells.


Joan Brossa                          

Va naixer el 1919 a Barcelona i va morir el 1999 , va ser un autor que experimenta amb la poesia, perque va fer molts tipus de poesia, va fer pesia visual, poesia objecte , i poesia escenica. Aquest poeta tenia predilecció pel mon infantil i entenia els poemes com un joc. La seua obra pretén provocar al lector perque es cuestione el que es usual o establert.                                                                                 

Josep María Junoy                                  

Va naixer a Barcelona el 1887 i va morir el 1955 va ser un dels primers introductors de les avantguardes a la nostra literatura. Va destacar a la elaboració de cal·ligrames. Al llarg de la seua vida literaria va avançar cap a posicions mes consevadores i amb aixo ana abandonant els corresnts avanguardistes.

Entradas relacionadas: