Josep pla noucentisme

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,24 KB

 

Antinoucentistes: Josep Pla, de noble família es resisteix a la seducció d'una classe que no era la seva. Pla hi veu en el noucentisme l'única empresa capaç de consolidació cultural però desconfia de la burgesia. Això en Pla es manifesta mitjançant l'àmbit literari en un desinterés per el Noucentisme./Josep Pla se sentia oposat al Noucentisme en l'èmfasi academicista, la recerca de la preciositat expressiva, etc. Aquella literatura s'acontentava amb les pròpies elegàncies perdent de vista el món i reduint-lo a raonaments per enganyar a la gent.

Un estil i una visió del món: El projecte literari de Pla només es podia construir amb una llengua clara, precisa i natural,


que no interposara entre el lector i la realitat "una falsificació qualsevol"./Pla busca la paraula familiar per a fer-se entendre amb precisió i amenitat, per a arribar al fons de la realitat i reflectir-la amb una adjectivació concreta i molt imaginativa. Pla utilitza també la transposició metafòrica i la sinestèsia, per a ell no hi ha cap sensació que no es pugui comunicar./L'escriptura de Josep Pla dóna prioritat a la descripció de la realitat en termes dels sentits. La sensualitat del seu estil respon a la voluntat de ser exacte i clar. Aquest materialisme és la causa de l'actitud antiidealista: el fet d'unir o oposar una dada material a les pretensions de qualsevol idea transcendental.

Entradas relacionadas: