Lengua y literatura catalana del segle catorce

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,72 KB

 

Jacob Xalabín Es tracta d'una història d'amor, de tema oriental. El soldà de Turquia té dos fills, però un és el legítim hereu, Jacob Xalabín. Morta la mare de Jacob Xalabín, el soldà s'ha tornat a casar amb una al·lota molt més jove que ell, Issa Xalabina. Ella s'enamora de Jacob i li demana una relació. Ell s'hi nega i ella cau malalta d'amor. Un metge jueu que sap la veritat i vol treure'n profit, enganya el soldà dient-li que l'únic remei per guarir la malaltia d'Issa Xalabina és fer matar Jacob Xalabín i dur-li el fetge. L'encarregat de dur a terme l'assassinat deixa fugir Jacob Xalabín amb un gran amic seu i porta el fetge d'un cérvol a Almurat, que creuen que realment el jove ha mort. Jacob Xalabín i el seu amic aconsegueixen ser rics i famosos. Issa Xalabina ha mort. Quan sembla que la novel·la s'ha d'acabar amb un final feliç, els cristians han envaït les terres d'Almurat i tots van a defensar-les. Jacob mor ofega per Beseit Bei.
Curial e Güelfa Narra com Curial, protegit i educat pel Marquès de Montferrat, s'inicia en el món de l'aventura cavalleresca empès per la germana del Marquès, Güelfa (vídua de quinze anys) que fa que l'acompanye una donzella seua: Festa. El segon llibre, molt més ràpid que l'anterior gràcies a la diversitat d'aventures, l'agilitat dels torneigs, l'elegància i brillantor de les festes, i a la insistència de Laquesis, iniciada en el llibre primer, per tal d'aconseguir l'amor de l'heroi, té com a punts centrals el torneig de Melú convocat pel rei de França i l'arribada a París. Al llarg de l'últim llibre, l'autor ens descriu el viatge de Curial al pròxim Orient, el somni que té al Parnàs, el llarg captiveri a Tunis durant el qual la donzella Camar se suïcida per ell i el retorn a Montferrat, on troba una Güelfa més esquiva que mai. Després de nombroses cavalleries contra els turcs, obté el perdó de Güelfa i s'hi casa.
Tirant lo Blanc El meu pare és senyor de la Marca de Tirània i la meva mare és filla del Duc de Bretanya i duu el nom de Blanca.

Entradas relacionadas: