Lírica trobadoresca

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,48 KB

 

L'Edat Mitjana s'inicia amb la caiguda de l'Imperi ROMà d'Occident i acaba amb l'ocupació de constantinoble pels turcs(Déu segles).Es produeix les formacions de les llengües ROMàniques.Les característiques de l'Edat Mitjana són: països d'Occident s'imposa el feudalisme(el vassall prometia fidelitat i serveis a canvi de protecció), l'església cristiana tenia un gran poder, apartir segle XIII creixen les ciutats i es forma la burgesia, es va promoure un model de llengua escrita per tanti hi havia uniformitat lingüística.La poesia lírica expressa sentiments i era cantada.Un poeta feia els poemes en llatí, sovint amb inspiració religiosa, destinats a la lectura individual i els trobadors la feien en llenguatge vulgar, profà i era interpretat davant d'un públic cortesà.

A la major part d'Europa es parlaba llatí classic, era la llengua oficial de l'església.les llengües ROMàniques que es parlaba dede el segle VII no es va aplicar a l'escriptura fins al Segle XI(l'occità).La noblesa feia lírica cultai innovadora en occità.L'estament eclesiàstic va conrear una lírica culta escrita en llatí de tema religiós o no. El monestir de Ripoll va ser el centre cultural i de formació més important de Catalunya fins al segleXIV.L'estament nobiliari va crear una lírica culta escrita en occità: la lírica trobadoresca.L'art de crear cançons exigia una gran preparació tècnica, un trobador havia de coneixer regles rígides, com estrofes i rima consonant. El cànon era mes important que oferir una obra original.

Els poemes dels trobadors giren entorn a tres temes: l'amor, la guerra i la mort. Els gèneres principals de tematica amorosa són: la canço, l'alba ila pastorel·la. El de la guerra el serventès i la mort el plany.


La canço  de la fin'amors: És el gènere més característic de la poesia dels trobadors. El trobador assumeix un paper de vassall manifestant el seu amor, la seva devoció per la dama i li suplica un gest d'acceptació.Estructura feudal.

L'alba i la pastorel·la: L'alba expresa el dolor que senten els amants en percebre la llum del sol i l'hora de separar-se per no ser descoberts.

El serventès: És el genere més característic de la guerra. Es pot parlar d'un sirventès personal,polític o moral.

El plany: És una canço fúnebre el trobador fa elogi d'un difunt i expressa el dolor que sent per la seva mort.

La lírica trobadoresca neix a les corts feudals occitanes a la primera meitat del Segle XII. Trobadors catalans: Berenguer de Palol( es el mes antic dels trobadors catalans) i Cerverí de Girona (és el trobador català del qual s'han conservat més composicions.

Ramón Llull va ser el primer poeta líric que va escriure en català.Tambè va escriure una autobiografia.

Entradas relacionadas: