Literatura

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB

 
Romanticisme: moviment cultural iniciat a Alemanya i Anglaterra final S.XVIII. S’estén a països Europeus S.XIX. Època de transformacions. Els ideals de la revolució francesa i efectes de la revolució industrial, van fer canviar el panorama polític, econòmic, social i espiritual. El moviment romàntic va ser un canvi profund en entendre el món i el art.
La sensibilitat romàntica: moviment de tendència clàssica(renaixement, neoclassicisme, realisme, neocentrisme..).Moviments innovadors(barroc, romanticisme, modernisme, avantguardisme..)
Els moviments classicistes defenen models de bellesa clàssics que es seguir o imitar. El moviment innovador defensa el trencament de les regles i recerquen novetats.
El romanticisme es un moment innovador que té la capacitat de transmetre emocions i sentiments propis a través de l’art. El artista mostra el seu mon interior a través de l’art(personalitat, estat d’ànim i visió personal de la realitat)
El romanticisme mira cap al mon medieval interpretat com l’origen dels pobles europeus(trobadors, cavallers, ermitans)per poder escriure la historia llegendària i exaltar els sentiments nacionals dels pobles europeus.
En el S.XVIII i XIX la literatura popular va començar a ser estudiada per primer cop.


Renaixença:S.XVI i S.XVIII per causes socials i polítiques,a la creació literària va ser escassa. La societat catalana va participar poc en moviments literaris(Renaixement, Barroc i Neoclassicisme.
S.XIX inici recuperació del català com a llengua de cultura i de conreu literari, es va articular en un moviment històric i cultural.
Origens:profunda transformació social i economica provocada per la industrialització de Catalunya i en la influencia del Romanticisme, recuperava la llengua i la historia pròpies, descobria la cultura popular i exaltava els sentiments nacionals.
Objectius:-Promoure l’activitat literària per recuperar l’us de la llengua catalana com a llengua de cultura; crear una literatura propia i apropar-la als moviments literaris europeus; fomentar el coneixement de la historia propia per rescatar de l’oblit el passat medieval i la gran tradició cultural; crear institucions catalanistes favorables per a la recuperació cultural i política de la nació catalana.
3 moments emblemàtics -1833:publicació LA PÀTRIA, poema de Bonaventura Carles Aribau marca inici Renaixença. Exalta la patria, el passat historic, la llengua i el seu ús literari. Obté gran ressonància literària, cultural i política.Símbol Renaixença
-1859:instauració Jocs Florals, el lema era: Pàtria, Fe, Amor.3 premis ordinaris:englatina d’or(millor poema patriòtic); viola d’or i agent(millor poema religiós); flor natural(millor poema amor).Guanyador de 3 premis:Mestre en Gai Saber
-1877:publicació L’Atlantida de Jacint Verdaguer, primer gran poema èpic de la literatura catalana contermporania

Entradas relacionadas: