Literatura catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,49 KB

 

sinonimia:les paraules que tenenn el mateix significat s'anomenen sinonims.

segle d'or xv literatura catalana va decaura per:-allunyament de la cor,-segle d'or de la castellana,-la perdua de el roselló.s.XVI la influencia de ausiàs march en la poesia, i l'humanisme i el renaixament en general. buscan un punt de vista en que l'home es la mesura de totes les coses poesia culta:Pere Serafí poesies d'amor i religio.en la prosa:Cristòfor Despuig.S.XVII trencar amb la poesia del s.XVI amb una copia de la liter.caste.del barroc amb:Rector de Vallfogona. S.XVIII es va proibir publica en catala.

Sonet:estrofa de 14 versos formada per dos quartets i dos tercets art major,rima consonant.

Renaixença S.XIX recuperacio de la llengua catalana,recuperacio del pasat mediaval,arrivada del romanticisme,recuperacio dels jocs florals.

Jacint Verdaguer s.XIX poeta es del moment de la renaixença obres:canigó,atlàntida poemes epics atlantida:va sobre el descubriment de america per colom amb lenfonsament dels atlans canigo:va de la catalunya cristiana llegendaria els dos poemes tenen relacio amb la natura i amb el sentit patriotic.

Angel guimera:teatre segona meitat del s.XIX teatre culta:drama historic per el public burges i teatre popular:deixava malament els burgesos. ell va neixer a santa cruz de tenerife 1845 i mort a bcn 1924 el seu pare catala i la seva mare de  les illes canaries va rebre molts premis obres: mar i cel,maria rosa,terra baixa.te 3 etapes:1-molt romantica (mar i cel) 2-romanticisme i realisme que dona lloc a el drama rural( maria rosa,filla de la mar,terra baixa)3-adaptar al seu teatre als nous corrents no va tenir exit.

Narcís Oller s.XIX va estudiar la carrera de advocat i va arribar als 16 anys a barcelona es situa entre el romanticisme i el realisme obres: escanyapobres,parla de l'avaricia,febre d'or,va de:algunes families van enriquirsa molt gracies a la borsa.bogeria,es una novela curta.

dieresi: NO els mots acabat amb -isme -ista, en els mots q porten accent.

Entradas relacionadas: