Literatura renaixentista catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,85 KB

 

La literatura catalana moderna.
Entre els segles XVI i XVIII la llengua catalana va viure canvis negatius per a la seva evolució. Va comportar una progressiva pèrdua de les llibertats nacionals en el Març dun estat cada cop mes centralitzat.
Es produeix dualitat entre literatura culta i literatura popular:
- L literatura culta: experimenta un important retrocés. Malgrat això, en la literatura catalana daquets segles poden distingir els mateixos períodes que en el conjunt dEuropa. Els tres moviments daquesta etapa són: el Renaixement, el Barroc i la il·lustració.
- La literatura popular: va mantenir el seu vigor perquè la llengua catalana va continuar sent lúnica parlada i sentida com a pròpia del poble català.
La literatura renaixentista: Sorgida d Itàlia al final de ledat mitjana, es va estendre per tot Europa. Suposa el triomf de dhumanisme i ladopció de la cultura clàssica com a model. La poesia renaixentista catalana, va manté força fidel a lrencia medieval i els autors imiten lestil dAusiàs March.  En el terreny de la prosa destaca, Cristòfor Despuig.

La literatura barroca: Es desenvolupa quan hi ha crisi en tot Europa. Es veu el mon de manera pessimista. Reencarna la importància de lesperit religiós i la presencia de la mort.
Autors representatius: francesc Vicent García (poemes dintenció satírica obscena i escatològica) i francesc Fontanella (poesia de tematica amorosa)
L literatura il·lustrada: Durant el Segle XVIII augmenta interès però la història i per la llengua. La poesia continua com a la barroca. Es comença a recuperar el gènere narratiu que havia estat abandonat del segle dor. El màxim exponent de la literatura il·lustrada es troba al teatre, que es Joan Ramis.
La literatura popular: va abraçada a diferents gèneres i presenta una temàtica tan profana com religiosa.
les principals característiques són:
-Es transmesa oralment, provoca la modificació.
-Va lligada al cant i o la musica u avegades a la Dansa.
-És anònima i expressa el sentir de tota una col·lectivitat.
-El romanç és la forma més habitual en la poesia.
Les composicions mes importants són: els goigs, les nadales, les cançons de pandero, les corrandes, les cançons bandades, les rondalles i les llegendes.

Entradas relacionadas: