Literatura va

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB

 

QUIM MONZÓ

Breu introducció sobre quim monzó:

Nascut a Barcelona, ha publicat nombroses novel·les, contes i llibres amb reculls d'articles periodístics seus, també ha traduït obres d'importants autors estrangers. A més, les seues obres han estat traduïdes a més de vint llengües i ha guanyat diversos premis literaris. També cal dir que les seues freqüents col·laboracions als mitjans de comunicació han contribuït a fer-lo un dels autors catalans més populars.

Les seues narracions curtes reflecteixen la nostra societat actual perqué destaquen els aspectes més ridículs de la vida quotidiana des d'el punt de vista gens innocents com en Uf, va dir ell.

D'altra banda, en el llibre de contes L'illa de Maians (No tinc res per posar-me, Halitosi) indueix el lector a reflexionar sobre la societat consumista actual, la falta de valors, les manies i paranoies urbanes, la tirania de les màquines, etc... usant l'humor agre.

Pel que fa als seus recursos literaris, Monzó és un escriptor que barreja dos registres: un que podríem anomenar realista i líric, l'altre, fantàstic i grotesc. Té una voluntat de renovació formal i temàtica. Sap jugar de manera virtuosa amb les paraules i usa la ironia i fins i tot el sarcasmeEXPLICA LES CARACTERÍSTIQUES MÉS IMPORTANTS DE L'OBRA LITERARIA D'ENRIC VALOR

L'obra literària d'Enric Valor (Castalla, 1911 – 2000) es caracteritza, sobretot, per una gran riquesa lèxica i una frase elegant, a la manera de les velles novel·les realistes. De fet, les seues obres narren a la perfecció la vida social del sud del País Valencià, des de finals del segle XIX a la desfeta de la Guerra civil (1936 – 39) i descriuen la natura d'una manera realista, sense lirisme, com a rerefons de la lluita d'uns homes per sobreviure dia a dia.

La seua primera novel·la fou L'ambició d'aleix (publicada l'any 1960) però l'obra novel·lística més important és el Cicle de Cassana, que consta de tres novel·les: Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda(1983) i Enllà de l'horitzó (1991). Aquesta trilogia representa una recuperació de la memòria col·lectiva del 1916 al 1939. Valor hi rememora les seues vivències de joventut sobre la destrucció d'una classe social i no amarga els conflictes i les tensions.

Entradas relacionadas: