Literatura valenciana

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB

 

renovacio teatral

tambe el nostre genere teatra entra dins l'orbita de la modernitat. al final dels anys seixanta y sobretot al setanta, uns grups de teatre van renovar el panorama teatral amb conceptes dramatics alternatius en el espectacle, en els muntatges.. es substituia l'espai escenic tradicional a l'italiana per un espai polivalent introduent nove tecniques dramatiques. a partir del 1964 va començar una nova etapa del teatre d'autor. l'exit d'aquestes representacion era la confirmacio de l'existencia d'autors jovens que volien fer un teatre diferent de qualitat, innovador i tradicional i denuncia social i valid comecialment. ames en les decades posteriors amb la democracia s'han creat algunes institucion teatral que han mijorat el nostre teatre. tambe la televisio ha contribuit a fomentar el teatre. en definitiva el nostre panorama teatral del final del segle XX i començament del segle XXi es pot definir per la seua riquesa i el seu dinamisme. tambe s'ha consolitat molts dels gurps teatrals(els joglars, els comediants, dagoll-dagom,..)

ara be, malgrat la gran embranzida del genere dramatic valencia dels ultims anys, la politica teatral institucional no acava de donar el suport que necesitaria al teatre en valencià.josep maria benet i jornet es l'autor contemporani en llengua catalana que amb mes intensitat s'ha dedicat al teatre. la seua produccio ha evolucionat cap a una dramaturgia més personal d'experimentacio permanent: la reflexio sobre l'individu i la societat que l'envolta. l'any 1963 es va presentar el premi josep maria de sagarra que va guanyar amb "una vella, coneguda olor" influida per teatre realista espanyol i pel teatre nord-americà. entre 1966 i el 1969 estrenà la trilogia sobre el mite de drudania proposta en termes simbòlics, vol encarar una reflexió sobre el païs.

benet accentua el teatre experimental i imaginatiu en "la desaparició de wendy"(1973), tambe va conrear en aquesta etapa obres infantils.

amb "revolta de bruixes"(1975) elevà a la categoria de simbol la base realista plantejada entre la raó i el compromis, i la irracionalitat i la evasió. "el manuscrit d'ali bei"(1984), conte algunes de les constant tematiques i formals de les obres anteriors.

l'any 1989 va estrenar "ai carai" al teatre Lliure, comedia de caire realista on es radiografia la generació de l'autor, en els darrers anys del segle XX a mes de seguir amb el teatre infantil va escriure moltes otres obres.

en aquestes ultimes obres mostra un teatre mes personal.

igualment es guionista del serials produïts per televisió de catalunya. la seua obra ha estat traduida a moltes llengues.

Entradas relacionadas: