Literatura2

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,54 KB

 
1893-1923: la restauració entra en crisi.
1898: espanyols derrotats x l’exercit dels Estats Units
José Martó al 1895 inicià una revolta armada contra espanyols x aconsegui la indepencia. Al juliol de 1898 el govern espanyol es va rendir i poc dspres es va signar el tractat de paris i cuba aconseguí la independencia.
Els conservadors i liberals van governar fins al 1923, pro van perdre els liders historics: Cánovas del Castillo mort el 1897 i Sagasta mort al 1903

Entre el 1900 i 1923 el panorama politic catala va ser dominat per 2 formacions politiques: la Liga Regionalista i el Partit Republicà Radical.
El creixement del catalanisme:
Al 1901 es va fundar la Lliga Regionalista de Catalunya, partit catalanista k esdevingué principal força del catalanisme polític entre 1901-1923.
La defensa de l’idioma català i la demanda de l’autonomia per Catalunya van fer que la Lliga fos l’objectiu pels militars espanyols. Al 1905 un escamot de militars espanyols va destruir la redacción de La Veu de Catalunya: òrgan de premsa de la Liga i setmanari satíric catalanista ¡Cu-cut!. L’estat espanyol va posar la Llei de Juridiccions. Al 1906 la Lliga va enca`çalar la Solidaritat Catalana,: una coalición electoral que va trimfar a les eleccions a Corts de 1907, va obtener 41 del 44 escons.davant les successives crisis de govern k patí Alfons XIII la Lliga donà suport a la monarquia. El líder de la Liga: Francesc Cambó va ser ministre de governs. Al 1914 la Lliga va obtener del govern espanyol la Mancomunitat de Catalunya.: unió de les 4 diputacions catalanes esdevingué el 1er òrgan català desde 1714. va ser presidida x: Enric Prat de la Riba i la seva mort x Josep Puig i Cadafalch.
El republicanisme radical:
El Partit Republicà Radical liderat x Alejandro Lerroux va ser l’altre gran força política de Catalunya. Era: Anitmonàrquic, espanyolista i radical, va tenir el suport dels obrers enlluernats x la seva demagògia*: actitud política amb la qual s’aconsegueix l’acceptació de les multituds.
Al 1909 els obrers de Barcelona van cremar mes de 70 edificis religiosos durant la Setmana Tràgica.
Les grans crisis de la restauració
Entre el 1898 i 1923 el país va ser escenario d’un seguit de crisis socials i politiquees k van fer trontollar la monarquia.
La Setmana Tràgica de 1909:
A Barcelona el 26 de juliol de 1909 una vaga convocada contra la guerra del Marroc es transformà en una revolta anomenada Setmana Tràgica.
La crisi de 1917:
Una vaga general convocada x la CNT* i la UGT va paralitzar tot l’estat. El govern va clausurar el Congrés de Diputats x les critiques k feien. Els republicans i socialistes es van reunir i abans de ser dissolts x la Guardia Civil van exigir una nova constitució, la desaparició del caciquisme i l’autonomia per Catalunya.
*Confederació Nacional del Treball, sindicat d’ideologia anarquista k es fundà a Bcn el 1911 juntament amb la UGT va ser el sindicat mes important d’espanya.
Anys pistolerisme (1918-1923)
Els jornalers andalusos van ocupar molts latifundis i es van enfronta amb la Guardia Civil, es va convertir en una guerra social en la k moriren molts treballadors.
La guerra del Marroc(1906-1925)
L’estat espanyol va intentar construir un nou imperi colonial al Rif. A la Conferència d’Algesires es va pactar el repartiment del Marroc entre L’estat espanyol i França. L’any 1921 a Annual els comandats per Abd el-Krim derrotaren els espanyols hi moriren mes de 12000.

La dictadura de Primo de Rivera:
Entre el 1923 i 1930 el General Miguel Primo de Rivera va establir una dictadura militar k va ser aceptada per el rei Alfons XIII.
El cop d’estat i l’organització del poder:
El 13 de setembre de 1923 Primo de Rivera va fer un cop d’estat contra el govern espanyol, el president del govern va dimitir i ell va instituir un govern militar anomenat Directori. La constitució de 1876 va kdar suspesa. Primo de Rivera va prohibir tots els partits politics i va perseguir la CNT. Va crear un partit anomenat Unión Patriótica*.
La repressió contra el catalanisme va ser mol forta. El dicatador va prohibir la exhibición de la bandera catalana i l’ús del catala en actes publics, va censurar entitats culturals com L’Orfeó Català. Amb l’ajut de Franá l’exercit espanyol va derrotar els comandats per Abd el-Krim.
Aspectos econòmics de la Dictadura:
El govern espanyol va invertir grans capitals en obres públiques. L’Exposició Internacional de Bcn de 1929, akesta exposicio va comportar la construcción de moltes obres com la del Gran Metropolità: el metro de bcn.
*partit politic fundat al 1924 per Primo de Rivera.
El modernisme: estil artístic k va surgir al 1880 i k va tenir vigència fins a la segona decada del s XX.
L’arquitectura modernista:
Els arquitectes moderniestes van començar a combinar de forma fantasiosa les formes i els materials. Els modernistas catalans volien vincular el seu art amb la creació d’una cultura nacional catalana. Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch, van projector el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de Sant Pau de bcn, Puig i Cadafalch va fer la casa Amatller i la casa Martí on es va establir el cabaret Els Quatre Gats. Antoni Gaudí és l’arquitecte modernista mes genial i mes conegut del mon. A diferència dels altres ell no es va vincular a cap grup intel•lectual ni polític i va dedicar la seva vida a l’arquitectura.

Entradas relacionadas: